Predsjednik estonskog parlamenta u zvaničnoj posjeti crnoj gori

Rataš Bečiću: Crna Gora i vaši građani su snažni prijatelji Estonije

U saopštenju se navodi da posjeta Rataša predstavlja važan podsticaj u pravcu snaženja međudržavnih odnosa i uzajamnom uvažavanju i poštovanju Crne Gore i Estonije. Predsjednik Bečić je istakao da "dvije zemlje dijele tradicionalno prijateljske odnose, čemu je, između ostalog, potvrda i petnaestogodišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa"

2336 pregleda 0 komentar(a)
Rataš i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Rataš i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Kontinuirano kvalitetni i prijateljski odnosi dvije zemlje snažna su osnova koja će omogućiti da u budućnosti Crna Gora i Estonija jačaju konkretnu saradnju u svim oblastima od vitalnog značaja za razvoj društva, a na tom putu Estonija je spremna da podijeli iskustva, znanja i pruži neposrednu podršku našoj zemlji - saopšteno je iz kabineta Parlamentra nakon bilateralnog susreta predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića sa predsjednikom Parlamenta Republike Estonije Jurijem Ratašom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

U saopštenju se navodi da posjeta Rataša predstavlja važan podsticaj u pravcu snaženja međudržavnih odnosa i uzajamnom uvažavanju i poštovanju Crne Gore i Estonije. Predsjednik Bečić je istakao da "dvije zemlje dijele tradicionalno prijateljske odnose, čemu je, između ostalog, potvrda i petnaestogodišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa."

U tom kontekstu on je istakao opredijeljenost Crne Gore da nastavi procese koji bi vodili daljem jačanju prijateljstva i savezništva, i intenziviranju političkog dijaloga.

„U Crnoj Gori se sa velikim poštovanjem odnosimo prema činjenici da je Estonija bila prva država sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose i prva država koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i EU. To ima posebnu važnost za nas i daje osobitu notu crnogorsko-estonskim odnosima”, kazao je predsjednik Skupštine.

Bečić je apostrofirao odličnu saradnju i snažno savezništvo koje dvije zemlje ostvaruju u okviru NATO-a. Ističući da Crna Gora ostaje posvećena ključnim principima vanjskopolitičkog djelovanja: savezništvu u okviru NATO alijanse, evropskoj integraciji i regionalnoj saradnji, predsjednik Skupštine je zahvalio "na razumijevanju i podršci Estonije crnogorskim strateškim opredjeljenjima, najprije na kontinuiranoj podršci koju pruža procesu evropske integracije Crne Gore."

Bečić je, govoreći o aktuelnom momentu pregovaračkog procesa Crne Gore, kazao da je naša zemlja na tom putu najdalje odmakla u odnosu na ostale kandidate, te da su "stoprocentnost usklađenosti vanjske politike sa politikom EU, dinamika u otvaranju pregovaračkih poglavlja, ali i snažna podrška koju ovakvom opredjeljenju pružaju građani, u procentu većem od 80 posto, čvrst pokazatelj, „da proces EU integracija za nas nema alternativu“.

„Upravo je ovako snažna podrška građana pokazatelj da je aktuelna vlast čvrsto posvećena i privržena evropskim vrijednostima”, kazao je predsjednik Bečić.

Poručio je da je Skupština Crne Gore u prethodnih godinu i po realizovala preko 50 projekata koji su značili široko osavremenjivanje i modernizaciju rada parlamenta, što je rezultiralo time da parlament naše zemlje bude priznat i prepoznat kao najtransparentniji u regionu, ali i ukazao da su izmjenama Poslovika, uvođenjem novih kontrolnih instituta, jačani kontrolni i nadzorni mehanizmi Skupštine. Takođe, kako je naveo, značajan napredak napravljen je u dijelu kreiranja rješenja koja se tiču unapređenja u sferi rodne ravnopravnosti, poboljšanja položaja osoba sa invaliditetem i prava koje ostvaruju pripadnici manjinskih naroda, ali i poboljšanja uloge, učešća i pozicije mladih u parlamentarnom životu.

„Posjeta, ali i otvaranje Konzulata su pozitivni koraci koji ukazuju kojim pravcem treba da se krećemo i u perspektivi”, kazao je Rataš.

On je apostrofirao saradnju koje dvije zemlje ostvaruju u okviru NATO Alijanse, te poručio da Estonija izuzetno cijeni angažman naših vojnika u Letoniji.

Osvrnuvši se na proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, te analizirajući aktuelni trenutak u ovim procesima, predsjednik Parlamenta Republike Estonije je naglasio da Estonija u svakom trenutku pruža snažnu podršku Crnoj Gori, ali i poručio da je važno da Crna Gora, kako bi napravila još jedan iskorak na ovom putu, zadobije što širu podršku što većeg broja evropskih partnera.

„Upravo je to glavni aspekat puta ka EU. Neophodno je da vaši partneri istupe i nedvosmisleno saopšte da je Crna Gora spremna za članstvo, ali i da je EU spremna za novu članicu. U tom pravcu smo spremni da pomognemo”, kazao je Rataš.

On je ocijenio i da je snažna podrška koju procesu integracija daju građani Crne Gore jedan od aduta koje Crna Gora može da ponudi kao "snažnu potvrdu privrženosti evropskoj politici."

Ističući da dvije zemlje imaju sjajne bilateralne odnose, Rataš je naglasio važnost daljeg jačanja saradnje na parlamentarnom nivou. „Naš zadatak je da naše parlamentarno partnerstvo usmjerimo na čvrst put. To bi bilo i polazište za snaženje odnosa na svim nivoima”, kazao je Rataš.

Kako se navodi dalje u saopštenju, sagovornici su se saglasili da je neophodno preduzeti konkretne korake kako bi bila posebno ojačana sardnja u oblasti turizma, za šta postoji snažan osnov, ali i oblastima obrazovanja i kulture, kao suštinski važnim sferama za razvoj društva.

Predsjednik estonskog Parlamenta uputio je zvaničan poziv predsjedniku Bečiću da u što skorijem periodu posjeti njihovu zemlju.