"odgovorna članica NATO i zemlja koja prednjači u pregovorima sa eu"

Đukanović: Iako prolazimo izazovan politički period, Crna Gora nije pokolebana sa strateškog pravca kretanja

"Integracija Zapadnog Balkana (ZB) najbolji je odgovor na pogoršano stanje stabilnosti i evropske perspektive regiona i destabilizirajuće uticaje trećih strana", kazao je Đukanović

5155 pregleda 13 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Iako prolazimo izazovan politički period, Crna Gora nije pokolebana sa strateškog pravca kretanja, kao odgovorna članica NATO i zemlja koja prednjači u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), saopštio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

"Integracija Zapadnog Balkana (ZB) najbolji je odgovor na pogoršano stanje stabilnosti i evropske perspektive regiona i destabilizirajuće uticaje trećih strana", istakao je Đukanović.

On je kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore, primio danas predsjednika parlamenta Estonije, Jurija Ratasa, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

"Predsjednik je uz dobrodošlicu izrazio zadovoljstvo posjetom predsjednika estonskog parlamenta Crnoj Gori o kojoj su razgovarali i prošle godine u Talinu, tokom njegove zvanične posjete, što je potvrda interesovanja Estonije za Crnu Goru i region i postojanja realnog prostor za produbljivanje međudržavne saradnje. Uz podsjećanje na uspješan put Crne Gore od obnove nezavisnosti do početka kovid krize, Predsjednik je naglasio da je Estonija dobar uzor za našu zemlju u pogledu uspješnog savladavanja puta tranzicije i ostvaranje željenih ciljeva. U tom kontekstu je istakao da, iako prolazimo izazovan politički period, Crna Gora nije pokolebana sa strateškog pravca kretanja, kao odgovorna članica NATO i zemlja koja prednjači u pregovorima sa EU. Integracija ZB najbolji je odgovor na pogoršano stanje stabilnosti i evropske perspektive regiona i destabilizirajuće uticaje trećih strana, kazao je Predsjednik", ističe se u saopštenju.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su kazali da je Đukanović "visoko ocijenio kvalitet bilateralnih odnosa dvije države, uspostavljanje intenzivnije linije parlamentarne saradnje i saradnju u oblasti odbrane i kulture".

"Zahvalio je Estoniji za pomoć Crnoj Gori u suočavanju sa izazovima pandemije i ponovio interes naše zemlje da kroz ekonomsku saradnju, a posebno u oblasti digitalizacije primijenimo napredna estonska iskustva. Uz podsjećanje da je Estonija prva zemlja sa kojom smo uspostavili diplomatske odnose nakon obnove nezavisnosti i prva koja je ratifikovala Sporazum o pridruživanju, što je svjedočanstvo o ispravnom pogledu na nužno neophodnu evropsku budućnost ZB, Predsjednik je kazao da takvu naklonost želimo maksimalno da iskoristimo kroz unapeđenje međudržavne saradnje, čemu će doprinijeti i otvaranje počasnog konzulata u Podgorici", piše u saopštenju.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su rekli da se "Ratas uz zahvalnost Predsjedniku Đukanoviću za susret, prisjetio zajedničkog razgovora u Talinu, koji je bio koristan za jačanje bilateralnih odnosa, nakon čega je u posjeti Crnoj Gori da pokaže koliko te odnose u Estoniji smatraju važnim".

"To je potvrđeno i prilikom uspostavljanja diplomatskih odnosa, ali i današnjim otvaranjem konzulata", kazao je Ratas.

On je, kako se dodaje u saopštenju, "pozdravio saradnju dvije države saveznice u okviru NATO i zahvalio za doprinos Crne Gore misiji u Letoniji i učešće u Centru za sajber bezbjednost u Talinu".

"Visoko cijeneći stavove koje je Predsjednik saopštio o prilikama u Crnoj Gori i regionu, izrazio je interesovanje za dalju podršku Estonije u tom smislu, posebno u kontekstu integracija", piše u saopštenju.

On je kazao da postoji veliki potencijal za jačanje ekonomske saradnje, ističući da treba da gradimo mostove u ekonomiji, turizmu, kulturi.

"Naša vrata su otvorena bez obzira na udaljenost dvije zemlje", kazao je Ratas.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su saopštili i da je Ratas "iskazao spremnost Estonije da podijeli iskustva u oblasti digitalizacije sa Crnom Gorom, ali i spremnost da se ide korak dalje u konkretizaciju snaženja veza u tom pravcu, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno".