URA tas na vagi za izbor šefa DIK-a

Administrativni odbor podijeljen u podršci kandidatima, Miloš Konatar odlučuje da li će biti izabran Mugoša ili Medojević

26434 pregleda 29 komentar(a)
Vukić i Konatar na jednoj od sjednica Administrativnog odbora, Foto: BORIS PEJOVIC
Vukić i Konatar na jednoj od sjednica Administrativnog odbora, Foto: BORIS PEJOVIC

Skupštinski Administrativni odbor podijeljen je kada je u pitanju podrška kandidatima za izbor predsjednika Državne izborne komisije (DIK), gdje su favoriti za čelno mjesto pravni savjetnik u toj instituciji Nikola Mugoša i advokat Nikola Medojević.

Sjednica započeta 30. jula nastavlja se danas, a u sazivu je poslanicima samo dostavljena informacija da je na dnevnom redu "Nastavak postupka imenovanja predsjednika Državne izborne komisije".

Niko od članova Odbora nije znao da kaže da li će se danas glasati ili će biti pozvan Nikola Medojević, koji se nije pojavio na saslušanju na prethodnoj sjednici da bi odgovarao na pitanja poslanika. Takav zahtjev stigao je od pojedinih poslanika vladajućeg saveza, dok ostali očekuju da se danas glasa i da je Medojević trebalo da dođe kada i ostali kandidati.

Taj advokat, kao ni predsjednik Administrativnog Milun Zogović (DF) juče nijesu odgovarali na pozive "Vijesti". Zogović je ranije saopštio da u skladu sa partijskom politikom (DNP) ne želi da daje izjave za "Vijesti", iako je poslanik i javni funkcioner koga plaćaju svi građani.

U slučaju da se danas glasa o novom šefu DIK-a, čiji izbor su nakon višemjesečnog zaostajanja ubrzali nedavni lokalni izbori u tri opštine, jednake šanse da budu izabrani imaju dvojica Nikola - Mugoša i Medojević.

Nikola Mugoša kao pravni savjetnik u DIK-u već šest godina, sertifikovani posmatrač i magistar izbornih sistema, ima podršku opozicije i GP URA. To bi bilo dovoljno da se danas na sjednici izabere za tu poziciju, ali je "Vijestima" sinoć rečeno da će URA konačan stav utvrditi prije sjednice.

Administrativni odbor ima 13 članova, pa je za odluku potrebno sedmoro. Opozicija ima šest poslanika a vlast sedam i većina njih je uz advokata Medojevića.

Član Odbora iz SNP-a Dragan Vukić kaže da će podržati svako rješenje koje je dogovor skupštinke većine. "Izbor predsjednika DIK-a je trebalo da se završi odmah poslije smjene gospodina (Alekse) Ivanovića", rekao je on "Vijestima".

Tas na vagi je poslanik i šef Poslaničkog kluba GP URA Miloš Konatar koji, prema informacijama "Vijesti", cijeni stručnost Mugoše ali isto mora da vaga o koalicionim pitanjima.

Medojević
Medojevićfoto: Savo Prelević

Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija potvrdile su juče da će podržati Mugošu, Bošnjačka stranka će takođe prije sjednice Odbora odlučiti.

Iz Demokratske partije socijalista nijesu direktno odgovorili na pitanje ali i oni kao kolege iz opozicije navode da im je "stručnost" ključ za konačni stav. U ovom slučaju to je indirektna podrška Mugoši, jer DPS nema svog favorita među drugim kandidatima (Amer Šukurica i Jovan Vojinović), dok Medojević svakako nije alternativa jer je blizak DF-u.

Član Administrativnog iz SD-a Damir Šehović rekao je "Vijestima" da stručne reference i bliskost problematike kojom se bavi DIK, treba da budu ključni kriterijumi kojih se treba držati prilikom izbora predsjednika, kako navodi, važne institucije.

Politička ili druga bliskost nije kriterijum kaže on.

"Deklarativno se svi zalažu za nezavisnost DIK-a, a da li su svi zaista posvećeni tom cilju, pokazaće glasanje. Tu prije svega mislim na partije vlasti koje imaju isljučivu odgovornost zbog toga što toliko dugo nemamo čelnog čovjeka institucije bez koje se izborni proces u koji se već ušlo, ne može dovesti do kraja,", rekao je Šehović.

Nikola Mugoša je pravni savjetnik u DIK-u od 2015. godine. Magistrirao je izborne sisteme, učesnik je više posmatračkih misija. U njegovoj biografiji piše da je član Radne grupe za izborni integritet Međunarodne fondacije za izborne sisteme u Vašingtonu. Usavršavao se na temu izbornih procesa, sertifikovani je posmatrač izbora. Bio je i izvjestilac Crne Gore na Komitetu OEBS-a u Beču u vezi sa izbornom reformom.

Mugoša
Mugošafoto: Printscreen

Advokat Amer Šukurica se prošle godine, nakon što je penzionisan Đorđije Vukčević, prijavljivao za čelnu poziciju DIK-u kada nije izabran jer nije imao iskustva u tim poslovima. On je konkurisao i za direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) kada je izabrana sadašnja direktorica Jelena Perović.

Bivši sekretar u Opštini Bar Jovan Vojinović je takođe bio zainteresovan za predsjednika DIK-a, i to u martu prošle godine kada je izabran nedavno razriješeni Aleksa Ivanović.

Nikola Medojević je takođe advokat, zastupao je Demokratski front, a prijavljivao se i povlačio kandidaturu za sudiju Ustavnog suda i za Tužilački savjet.

OEBS je ranije preporučio da na čelo DIK-a treba izabrati kredibilnog kandidata koji poznaje izborno zakonodavstvo.

Predsjednik treba da ima bogato iskustvo u oblasti izbora i izborne administracije

Misija OEBS-a u Crnoj Gori pozdravila je još u julu odluku Skupštine da započne proces imenovanja novog predsjednika DIK-a, ohrabrujući je da dovrši ovaj proces do kraja prvog redovnog zasjedanja.

"Imenovanje predsjednika koji ima bogato iskustvo u oblasti izbora i izborne administracije je od značaja u izgradnji transparentnog izbornog tijela koje će biračima moći da dokaže da su izbori i fer, i slobodni", kazala je tada vršiteljka dužnosti šefa Misije OEBS-a Siv-Katrine Leirtroe.

Bonus video: