Ibrahimović izabran za potpredsjednika Skupštine

Izbor Ibrahimovića za potpredsjednika Skupštine, tajnim glasanjem, podržalo je 76 poslanika, a jedan je bio protiv

30740 pregleda 31 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Skupština je danas za potpredsjednika parlamenta izabrala Ervina Ibrahimovića iz Bošnjačke stranke.

Izbor Ibrahimovića za potpredsjednika Skupštine, tajnim glasanjem, podržalo je 76 poslanika, a jedan je bio protiv.

Nakon toga je Ibrahimović položio zakletvu da će dužnost obavljati “čestito, odgovorno i savjesno”.

Predlog da Ibrahimović bude potpredsjednik parlamenta podnijela je Bošnjačka stranka.

Prethodno su poslanici usvojili Odluku o utvrđivanju broja potpredsjednika Skupštine, koja ima četiri potpredsjednika.

“Dva potpredsjednika biraju se iz parlamentarne većine, jedan potpredsjednik bira se iz opozicije, a jedan potpredsjednik bira se iz reda poslanika manjinskih partija”, piše u Odluci.

Šef Poslaničkog kluba Demnokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da je izbor Ibrahimovića za potpredsjednika Skupštine jedna lijepa stvar “u moru ružnih”.

“U moru ove pomame građanštine i građanskih partija, čest mi je da Vam čestitam kao predsjedniku nacionalne stranke…nije to ništa čudno ni strano, ni loše, jer toga ima puno u parlamentima širom svijeta. Vi ćete, siguran sam, obavljati dobro ovaj posao dobro”, rekao je Radunović.

Šef Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da će Skupština osnažiti svoju reprezentativnost prisusuvom Ibrahimovića na mjestu potpredsjednika.

“Vjerujem da će on nastaviti da promoviše prave vrijednosti koje je do sada promovisala BS u Crnoj Gori, koja je promovisala bošnjački narod u Crnoj Gori I tu izražavam posebnu zahvalnost bošnjačkom narodu na doprinosu očuvanja nacionalnog dostojanstva Crne Gore, nezavisnosti, suverenosti I građanskog koncepta našeg društva”, naveo je Živković.

Šef Poslaničkog kluba Mir je naša nacija, Boris Bogdanović, rekao je da svi građani moraju da imaju svog predstavnika u parlamentu i Demokratska Crna Gora za potpredsjedničko mjesto Ibrahimovića i bilo koje drugo mjesto, pruža ruku manjinama.

Ivan Brajović (SD) kazao je da misli da će Ervin da opravda povjerenje, a jednoglasna podrška će samo da mu donese malo veću odgovornost.

“Ne dešava se često da se svi složimo oko nekoga, nadam se da će toga biti više”, poručio je Brajović.

Branko Radulović (PzP) kazao je da je Ibrahimovića predlagao za “reformsku Vladu”, a Gencija Nimnbegua (Albanska lista) za potpredsjednika parlamenta.

“Ali pošto smatram da neće skoro biti da budete potpredsjednik Vlade, onda je bolje da budete tu. Mogu da pretpostavim šta će biti u ponedjeljak i šta će biti naredne godine”, rekao je Radulović.

On je čestitao Ibrahimoviću izbor za potpredsjednika.

“Gospodine Ervine, nazravlje tebi, poslije Tita prvi ćeš dobiti 81 glas”, rekao je Radulović.

On je poručio predstavnicima manjinski partija “da ne proklizaju u ovim vremenima, jer ih svi hoće”.

Poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu rekao je da je izbor Ibrahimovića za pohvalu i “biće uvertira za radnu sedmicu koju će imatu sljedeće sedmice”

Na pitanje kolega poslanika da to pojasni on je odgovorio da kada bi on Vladu kritikovao niko se ne bi bunio “jer je Skupštini ta Vlada nametnuta, greškama vladajuće koalicije”.

“Ali to su odnosi u demokratiji koje moramo izbjegnuti, moramo izbjeći rješenja koje vode podjeli I konfliktu I zloupotrebu prava ljudi koje predstavljamo”, rekao je Nimanbegu.

Dragan Ivanović (SNP) kazao je da je današnji dan dugo čekan da u nečemu budu složni.

“Od prvog dana smo se zalagali da u Vladi bude mjesto za predstavnike manjinskih naroda i manjinskih partija, što se do danas nije desilo”, rekao je Ivanović.

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) saopštila je da je Ibrahimović uvijek znao na pravi način da pokaže kako se brane intersi građanske, evropske i multietničke Crne Gore, “kako se zalaže istinski i s ljubavlju za ekonomske I socijalne interese svog kraja”.

Miloš Konatar (Crno na bijelo) kazao je da sanja i živi za Crnu Goru u kojoj će i izbori bilo žene ili pripadnika bilo koje nacionalne Ili vjerske zajednice biti normalni.

Andrija Popović (LP) kazao je da mu je drago što je poslije dužeg vremena došlo do toga da se predstavnici nacionalnih partija biraju za potpredsjednike Skupštine.

“Vjerujem da je to novi impuls I da će uskoro ponovo predstavnici nacionalnih manjina biti I dio izvršne vlasti”, rekao je Popović.

Bonus video: