Zelioli: MUP Italije spreman da i dalje podržava UP u jačanju sveukupnih kapaciteta

“Vidiljivi rezultati koje postižu zajedno crnogorska i italijanska policija jasan su pokazatelj da smo na dobrom putu“, istakao je Brđanin

6999 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Tviter/Uprava policije
Sa sastanka, Foto: Tviter/Uprava policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije spremno je da i dalje podržava Upravu policiju u jačanju sveukupnih kapaciteta i snaženju reformskog procesa crnogorske policije, poručio je italijanski ambasador u Crnoj Gori, Luka Zelioli.

Predstavnici delegacije italijanskog Direktorata za javnu bezbjednost, na čelu sa Zeliolijem i šefom Odjeljenja II sjedišta Guardia di Finanza, Đuzepeom Arboreom, sastali su se danas sa direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, na sastanku je konstatovano da je saradnja crnogorske i italijanske policije ojačana njegovanjem aktivne saradnje u oblastima od obostranog značaja – upravljanja granicom, borbe protiv ilegalnih migracionih tokova, ilegalne trgovine i prekograničnog kriminala.

“Zelioli je potvrdio spremnost Ministarstva unutrašnjih poslova Italije da i dalje pruža podršku Upravi policije u jačanju sveukupnih kapaciteta i snaženju reformskog procesa crnogorske policije“, kaže se u saopštenju.

Brđanin je kazao da bezbjednosni izazovi koji prevalize nacionalne i regionalne okvire zahtijevaju kontinuirano unapređenje saradnje.

“Vidiljivi rezultati koje postižu zajedno crnogorska i italijanska policija jasan su pokazatelj da smo na dobrom putu“, istakao je Brđanin.

Iz policije su rekli da su na sastanku, izmedju ostalog, otvorena pitanja daljeg unapređenja saradnje sa italijanskom Guardia di Finanza, koja je prije svega streteško – taktičke prirode sa akcentom na borbu protiv ilegalnih migracija i prekomorskog krijumčarenja migranata.

Arbore je konstatovao da otvoren odnos između dvije policije doprinosi efikasnom sprovođenju akcija, i da se dijalog dvije policije kontinuirano jača aktivnom saradnjom.

“Koordinacija italijanske i crnogorske policije je važna, a jačanje razmjene informacija strateško – taktičke prirode je ključna, naročito onih koje se tiču ilegalnih migracionih tokova“, rekao je Arbore.

Bonus video: