Tirana podržala dogovor lidera

Ministarstvo Ditmira Bušatija navodi da je platforma pokazala da su albanski lideri “naučili lekcije iz prošlosti”
62 pregleda 2 komentar(a)
Ditmir Bušati, Foto: AFP.AL
Ditmir Bušati, Foto: AFP.AL
Ažurirano: 02.11.2017. 06:50h

Ministarstvo spoljnih poslova Albanije pozdravilo je potpisivanje platforme kojom se albanske partije obavezuju da zajednički pregovaraju o formiranju buduće vlasti u Tuzima.

Kako su prenijeli albanski mediji, ministarstvo koje vodi Ditmir Bušati pohvalilo je odluku stranačkih lidera da koordinišu djelovanje kako bi tokom izbornog procesa na najbolji način zastupali interese Albanaca u Malesiji i Crnoj Gori. Albanski prvaci su time, kako navode u ministarstvu, pokazali da su naučili lekcije iz prošlosti.

Predstavnici albanskih partija potpisali su platformu kojom se obavezuju da će nakon lokalnih izbora u Tuzima zajednički pregovarati o formiranju vlasti. Platformu su potpisali nosioci izbornih lista Albanske alternative, Demokratske unije Albanaca, Demokratskog saveza i Demokratskog foruma za integracije koje samostalno nastupaju na izborima 26. novembra.

Prema tvrdnjama potpisnika na platformi su insistirali predstavnici dijaspore ali i zvanična Tirana, koja je to tražila preko diplomatskih kanala. Potpisnici sporazuma su se, između ostalog, obavezali da u slučaju da nakon izbora u lokalnom parlamentu obezijede većinu, vlast moraju formirati samo od albanskih stranaka.

Albansko ministarstvo vanjskih poslova je, kako se navodi, pozdravilo javnu posvećenost političkih partija udruživanju snaga i rad na poboljšanju položaja sunarodnika. Služeći se demokratskim pravilima, kako se ističe, time će na najbolji način iskoristiti prava koja im garantuje Ustav Crne Gore, ali i međunarodno pravo.

Bonus video: