Abazović: Put ka stvaranju pacifističkog društva je težak; Koprivica: Uznemirava nas kolektivna psihologija mržnje

"Crna Gora je pacifistička zemlja. Ali treba da uloži napor da ojača institucije kako ovi negativni fenomeni ne bi uticali na kvalitet života građana", rekao je Abazović

12321 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Izvršna vlast će i u budućem periodu raditi sve da se bori protiv ekstremizma. Put ka stvaranju pacifističkog društva je težak i on mora da bude potkrijepljen ne samo naporima unutar države već i međunarodnom saradnjom, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazovic u video poruci na konferenciji pod nazivom "Nacionalna platforma za borbu protiv nasilnog ekstremizma" koju organizuje Centar za demokratsku tranziciju.

"Crna Gora je pacifistička zemlja. Ali treba da uloži napor da ojača institucije kako ovi negativni fenomeni ne bi uticali na kvalitet života građana", rekao je Abazović.

Izvršni direktor CDT Dragan Koprivica kazao je da su sve češća ispoljavanja vjerskog ekstremizma koji prijeti da preraste u fundamentalizam.

"Uznemirava nas kolektivna psihologija mržnje jednih prema drugima", rekao je.

Prema njegovim riječima, nije rijetkost u Crnoj Gori, kad postoji potreba za tenzijama i osvarivanjem različitih političkih ciljeva, ekstremizmi i organizovani kriminal angažuju, pokrivajući ga nacionalnim interesima i patriotizmom. Koprivica je rekao da su sve češća ispoljavanja vjerskog ekstremizma koji ima tijesnu saradnju sa političkim. “Postoji opasnost da ovaj ekstremizam pređe u fundamentalizam, i to ne islamski što je obično prva asocijacija na ovaj pojam, već pravoslavni koji želi kontrolisati čitav društveni život, donositi odluke i biti veto igrač u našim procesima”, naveo je Koprivica. On je ocijenio da taj manji broj fundamentalista kompromituje i sve one pravoslavce koji poštuju ustavnu odvojenost crkve i države i koji baštine toleranciju prema drugim vjerama, prema onima koji ne vjeruju, ali i svima koji drugačije politički misle. “Brine nas slaba reakcija države - NOT želi da radi, ima dobrih pokušaja, ali nema pune političke volje, nema jedinstva u djelovanju vlasti”, rekao je Koprivica.

Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik kazao je da je borba protiv onih koji žele da podriju demokratiju nešto što treba da ujedini sve političare.

"Borba protiv ekstremizma je takođe jedan od uslova za zatvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU. Takođe je važna borba protiv dezinformacija i treba svi zajedno da rade na poboljšanju medijske scene", rekao je Bilčik.

Om je ocijenio da je medijska scena u Crnoj Gori polarizovana. “Crna Gora se suočava sa izazovom popravljanja kvaliteta, nezavisnosti i slobode novinara, što je ključno u suprotstavljanju ekstremizmu”, kazao je Bilčik. On je kazao da ekstremizam može biti problem u realnom vremenu, što je viđeno nakon izbora u napadima u Pljevljima i u porukama u Beranama i Nikšiću.. Kazao je da je zabrinut zbog situacije na Balkanu. “Raspravljamo i o našem doprinosu u borbi protiv mržnje i ekstremizma, onlajn i oflajn. Evropska budućnost, vrijednosti i institucije su najbolji odgovor za stvaranje otpornosti na ove pojave”, kazao je Bilčik.

Vladimir Bilčik
foto: Printscreen

Zamjenik generalnog direktora u DG Home i koordinator za borbu protiv terorizma Oliver Onidi smatra da svako u društvu ima svoju ulogu da doprinese borbi protiv ekstremizma.

On je rekao da iza radikalnih pojedinaca ne stoji samo jedna religija i idelogija. “Moramo gledati u sve ideologije i sve oblike radikalizacije. Moramo zbog stranih boraca biti fokusirani na islamizam i džihadizam, ali vidimo sve više da se druge idologije koriste kako bi se izazvale nasilna djela, od ekstremne ljevice do ekstremne desnice”, kazao je Onidi.

Onidi
Onidifoto: Printscreen

Otpravnica poslova u holandskoj ambasadi, Ane-Sicke Brinks kazala je da faktori koji vode individualce ka radikalizaciji i nasilju mogu biti različiti. “I to može imati veze sa tim da su pod uticajem različitih ideologijia, ali i možda se ti pojedinci suočavaju sa socijalnom isključenošću i marginalizacijom”, rekla je Birnks.

Državni sekretar u MUP-u i nacionalni koordinator za borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i pranja novca, Rade Milošević rekao je da je država jača od svih vidova ekstremizma i svih organizovanih kriminalnih grupa.

"Sad je pitanje da li postoji politička volja za borbu, ali u suštini je država jača", rekao je Milošević na panelu "Ko je jači - ekstremisti ili država", u okviru konferencije CDT-a.

"Naš ključni izazov je politički ekstremizam jer se dio tih ekstremističkih grupa krije iza političkog djelovanja. Jedna grupa se krije iza ideje odbrane crnogorske države, a druga iza crkve", smatra Milošević.

CDT konferencija
foto: Biljana Matijašević

Bonus video: