Zirojević: Bratić sprovela politički revanšizam, Stijović nijem na probleme stočara, MVP napravilo štetu ugledu CG

"Ako izuzmemo da je ministar prekjuče najavio "Selo sad" projekat. Vjerovatno mu je to sugerisao neko iz marketing tima ministra Spajića da bi im se slagali nazivi projekata. I, iako zvuči baš lijepo, ipak cijenimo neracionalnim najavljivanje nekih novih projekata podjele stoke, kad nijeste u prilici da omogućite ni redovno funkcionisanje ovog sektora", rekao je portparol SD-a

4353 pregleda 5 komentar(a)
Zirojević, Foto: SD
Zirojević, Foto: SD

Svako ko u ovoj državi makar i površno prati zbivanja, ne samo politička već o društvena, jasna mu je inicijativa za interpelaciju ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića, kazao je portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

"Ministarka Bratić je regionalno poznata, što po šovinistističkim izjava, što po potpunom odsustvu bilo kakvih rezultata u sopstvenom resoru. Uostalom, to je najbolje pokazala prezentacija rada ministarstava u prethodnih godinu dana. No naravno, ono zbog čega ministarka Bratić predstavlja ozbiljan problem za funkcionisanje sistema, jeste politički revanšizam koji je sprovela nad više stotina direktora i zaposlenih u školama, koje je nezakonito smijenila, da bi potom na njihovo mjesto dovela politički podobne", rekao je Zirojević.

Dodaje da su problem 160 tužbi sa kojima se, kako tvrdi, zbog nezakonitog rada suočava ovo ministarstvo.

"Dakle, mi ovdje govorimo o nekome ko: ima anticivilizacijske svjetonazore, delegitimisan je kao profesionalac budući da sva postavljenja radi partijski i nacionalno, nema nikakve rezultate u resoru koji vodi, i napravio je ogromnu štetu, kako dovođenjem nacionalista, tako i finansijsku štetu ogromnim brojem tužbi. Ja sve i da hoću ne mogu naći više razloga za interpelaciju od ovoga".

Ističe da u resoru Stijovića postoji problem u komunikaciji sa stočarima, kojima su značajno porasle proizvodne cijene mlijeka, a otkupne cijene su ostale iste, dok je ministarstvo ostalo potpuno nijemo, "poručivši privrednicima ove oblasti od koje živi i do 3000 porodica, da im ne može Ministarstvo "prevezati stoku"".

Zirojević smatra da je Agrobudžet donijet kasno a da u kovid godini nije bilo gotovo nikakvih ozbiljnih projekata i pomaka u poljoprivredi.

"Ako izuzmemo da je ministar prekjuče najavio "Selo sad" projekat. Vjerovatno mu je to sugerisao neko iz marketing tima ministra Spajića da bi im se slagali nazivi projekata. I, iako zvuči baš lijepo, ipak cijenimo neracionalnim najavljivanje nekih novih projekata podjele stoke, kad nijeste u prilici da omogućite ni redovno funkcionisanje ovog sektora, koji je pritom u ekspozeu premijera označen kao jedan od prioritetnih", rekao je portparol SD-a.

Kada je riječ o Ministarsvu vanjskih poslova, Zirojević smatra da je ono napravilo gotovo nepopravljivu štetu ugledu Crne Gore u međunarodnoj zajednici.

"Čak i kad bismo preskočili, a ne možemo, sramotu povlačenja svih ambasadora odmah po dolasku ministra Radulovića i njihovo javno opaknjkavanje, kao i inisistiranje na "profesionalnoj diplomatiji" da bi odmah potom taj princip bio prekršen, imamo i najnoviji povod za zabrinutost, koji je ujedno i najozbiljniji. Naime, imamo situaciju da je ministar vanjskih poslova dao netačne, pristrasne i obmanjujuće instrukcije ambasadorima o tome kako da komuniciraju peti septembar, označavajući opoziciju i predsjednika kao ekstremiste, te navodeći niz lažnih informacija o tome šta je bio povod za agresiju policije, pa do toga da su izostavljene posljedice po građane Cetinja. Drugim riječima, diplomatsku službu ovaj ministar je stavio u funkciju politike i novog međunarodnog opanjkavanja, ovog puta građana, opozicije i predsjednika države", tvrdi Zirojević.

Zaključuje da su propusti ovih zvaničnika apsolutno neprihvatljivi i sasvim dovoljni za utvrđivanje njihove loše namjere i potpune nekompetentnosti za funkcije koje pokrivaju.

Bonus video: