Kalač: Duraković donio odluku protivno volji OIK-a, preduzećemo pravne mjere

„U Poslovniku o radu OIK-a piše da Komisija može da radi i odlučuje ako je na sjednici prisutno više od polovine ukupnog broja članova, a da odluke donosi većinom glasova pristunih članova“, navodi Kalač

10357 pregleda 1 komentar(a)
Kalač, Foto: Facebook/Mehmed Kalač
Kalač, Foto: Facebook/Mehmed Kalač

Član Opštinske izborne komisije (OIK) Petnjica iz Stranke pravde i pomirenja (SPP), Mehmed Kalač, kazao je da će preduzeti sve raspoložive pravne mjere protiv šefa OIK-a Adisa Durakovića, zato što je, kako je naveo, odluku o odbijanju ponavljanja glasanja na jednom biračkom mjestu u tom gradu, donio protivno volji većine članova Komisije.

Kalač je „Vijestima“ kazao da je na jutrošnjoj sjednici OIK-a pet od devet prisutnih članova glasalo da se ponove izbori na biralištu u mjesnoj zajednici Radmanci.

„Nakon što je sjednica završena i nakon što smo se razišli, dobili smo poziv od predsjednika OIK-a za ponovono glasanje, jer on smatra da je za prihvatanje prigovora o ponavljanju izbora potrebno šest, a na pet glasova, jer OIK-a ima ukupno deset članova, a na sjednici ih je bilo devet. Dakle, po njegovom tumačenju, nema većine jer se ne gleda broj prisutnih članova, već ukupan broj. Međutim, u Poslovniku o radu OIK-a piše da Komisija može da radi i odlučuje ako je na sjednici prisutno više od polovine ukupnog broja članova, a da odluke donosi većinom glasova pristunih članova“, objašnjava on.

OIK Petnjica rešenje
foto: SPP

SPP i Socijalistička narodna partija (SNP) žalili su OIK-u poslije uvida u birački materijal i tražili ponavljanje glasanje na jednom biračkom mjestu.

Predsjednik OIK-a Duraković potvrdio je „Vijestima“ da je prigovor SPP-a i SNP-a odbačen.

„Broj članova Komisije u punom sastavu je deset, i taj prigovor nije prošao. Novog glasanja neće biti“, rekao je on.

Kalač kaže da je računica jasna i da odluke OIK-a „nisu igrica, već ozbiljne stvari“.

„Ako su svi glasači glasali čisto iz ubjeđenja jer misle da će određena partija da donese dobrobit opštini, onda ni za koga ne bi trebalo da bude problematično da se ponovi glasanje. Preduzećemo sve pravne mjere. Ako ima osnova za krivično gonjenje u ovom slučaju, definitivno ćemo to i uraditi“, poručuje on.

Protiv rješenja OIK-a moguća je žalba Državnoj izbornoj komisiji (DIK).

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je na nedjeljnik izborima u Petnjici 17 odborničkih mjesta, SPP tri, Socijaldemokratska partija (SDP) jedan mandat, Socijaldemokrate (SD) dva, Bošnjačka stranka (BS) šest, Demokrate dva, dok je SNP ostao bez mandata.

Bonus video: