Bulatović: Opština Kolašin za šest mjeseci prihodovala 4,67 miliona eura

Opozicija je zamjerila jer je izvršenje kapitalnog budžeta za pola godine svega šest odsto. Od ukupnih prihoda za šest mjeseci, ukazao je odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković, "oko 1,6 miliona eura su prenijeta sredstva iz predhodne godine ili ustupljeni prihodi“

1742 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Izvještaj o ukupno ostvarenim primicima i izdacima budžeta u prvoj polovini ove godine, bio je, na jučerašnjoj sjednici SO Kolašin, razlog za zadovoljstvo odbornika vladajućih Demokratske partije socijalista (DPS) i dijela Grupe birača (GB), ali i kritike opozicije.

Prema riječima sekretara za finansije Dragana Bulatovića, Opština je za šest mjeseci prihodovala 4,67 miliona eura što je oko 57 odsto prihoda planiranih za cijelu godinu. U istom periodu izdaci iznose 1,45 miliona ili 31 odsto od godišnjeg plana.

On je kazao da izvršenje budžeta ukazuje na stabilnost lokalnih finansija, ali i redovnu otplatu obaveza.

Odbornica DPS Milica Šćepanović pohvalila je "obim relizacije na prihodnoj strani“. To, smatra ona, pokazuje da Opština "stvara pretpostavke da osnažuje razvojne funkcije u daljem periodu“. Podaci iz polugodišnjeg izvršenja, ocijenila je, "idu u prilog održivosti budžeta za ovu godinu“.

Opozicija je zamjerila jer je izvršenje kapitalnog budžeta za pola godine svega šest odsto. Od ukupnih prihoda za šest mjeseci, ukazao je odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković, "oko 1,6 miliona eura su prenijeta sredstva iz predhodne godine ili ustupljeni prihodi“.

foto: Dragana Šćepanović

"Prihodovali smo 950.000 eura tako što smo ih prenijeli iz prethodne godine. Blizu 750.000 eura su ustupljeni prihodi. Znači, od 2,5 milIona, 1,6 smo ili prenijeli ili su nam ih ustupili. Ispod milion su nam svi ostali prihodi. To ne daje to previše razloga za zadovoljstvo. Ostvarenje kapitalnog budžeta je šest odsto. Ja ne znam porazniji podatak od ovoga“, rekao je on.

Značajan dio prvog dijela rada lokalnog parlemnta posvećen je je odborničkim pitanjima i načinu kako taj institut tretira izvršna vlast. Predsjednik SO Milan Đukić, ali i nekoliko odbornika opozicije, konstatovali su "neodgovoran odnos izvršne vlasti pri odgovaranja na odbornička pitanja“.

Nije stigao nijedan odgovor na pitanja postavljena na prethodnoj sjednici, zbog čega je Đukić kazao da narednu neće održati, ukoliko iz izvršne vlasti ne odgovore na sva pitanja odbornika, postavljena na minule dvije sjednice.

Sjednici nije prisustvovao predsjednik SO Milosav Bulatović, a o odsustvu nije obavijestio predsjednika SO, što je bio obavezan. Bulatovićevi saradnici su objasnili da Bulatović ima zdravstvenih problema. Odbornici Demokrata su napustili sjednicu jer su smatrali da je prvi čovjek izvršne vlasti bio dužan da prisustvuje sjednici na čijem je dnevnom redu izvještaj ostvarenju budžeta.

"Predsjednik Opštine nije najavio da će biti odsutan, što je još jedno nepoštovanje SO. Ne postoji mehanizam da se predsjednik Opštine natjera da učestvuje u našem radu. Odlaganje sjednica nosi rizike za građane Kolašina, pa je neću odložiti“, najavio je Đukić.

Odbornica SDP Željka Vuksanović zahtijevala je od Bulatovića da SO podnese informaciju o dešavanjima oko priključenja na hidrantnu mrežu šetališta pored Tare.

"Da li je pedsjednik Opštine sa posljednje tačke hidrantne mreže koja je napravljena za šetalište pored Tare, poveo vodu ka svojoj kući i svojoj imovini? Iz medija smo mogli čuti da je iskopao kanal i postavio crijevi za vodu. Zahtijevam detljne informacije o tome“, rekla je ona.

foto: Dragana Šćepanović

Odbornica Demokrata Zorana Bakić tražila jeodgovor zbog čega ni nakon godinu nema na dnevnom redu Odluke o imenovanju novih članova Savjeta lokalnog javnog emitera RTV Kolašin.

" Da li se planira gašenje tog društva s obzirom na to da u budžetu nijesu predviđena sredstva za njegov rad naredne godine? Zbog čega odbornici nijesu razmatrali izvještaj o radu tog društva za minulu godinu, s obzirom na to da je potrošeno više od 10.000 eura“, pitala je ona.

Kometarišući njeno i pitanje Vuksanović s predhodne sjednice, Đukić je i ovog puta kritikovao način na koji je Opština osnovala RTV Kolašin.

"Očekivao sam da će radio biti konstituisan kao nepolitičko tijelo. Nijesam bio zadovoljan planovima o relizaciji sa mnogo nezakonistosti. Iz nacrta za narednu godinu vidi se da je planirano gašenje tog društva, što je porazno. Vodili su se logikom ako ne možete da konstituišite politički radio, onda ga gasite“, rekao je predsjednik SO.

Bonus video: