Krivokapić Bajdenu: Promjenom vlasti započeta suštinska demokratizacija društva

Kako je kazao u svom obraćanju, Samit odražava ne samo duh savezništva između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, već promoviše tri fundamentalne vrijednosti svakog demokratskog društva a to su borba protiv diktatora, borba protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava

22919 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Vlada CG
Foto: Vlada CG

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da je nakon višedecenijskih problema sa spornim izbornim procesima, a promjenom vlasti, uspostavljen diskontinuitet u odnosu na lošu praksu i započeta je suštinska demokratizacija društva.

On je na poziv američkog predsjednika Džozefa Bajdena učestvovao na virtuelnom Samitu za demokratiju i tom prilikom istakao da je Crna Gora "nakon prve demokratske smjene vlasti na izborima 30. avgusta prošle godine napravila značajne iskorake" u afirmisanju vrijednosti koje su u fokusu Samita za demokratiju.

Kako je kazao u svom obraćanju, Samit odražava ne samo duh savezništva između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, već promoviše tri fundamentalne vrijednosti svakog demokratskog društva a to su borba protiv diktatora, borba protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava.

Upravo od ovih vrijednosti, kazao je Krivokapić, zavisi demokratski prosperitet i integracija Crne Gore u Evropsku uniju, koja predstavlja naše strateško spoljnopolitičko opredjeljenje.

On je saopštio da "smo zahvalni Sjedinjenim Američkim Državama jer nas podržavaju na putu ka tom cilju", i zadovoljni zbog prilike da zajednički multilateralno djelujemo, prije svega kroz savezništvo u NATO, doprinoseći kolektivnoj bezbjednosti.

"Takođe me raduje zato što je Crna Gora, zajedno sa Sjedinjenim Državama, članica Savjeta UN-a za ljudska prava, i što ćemo biti u prilici da zajednički doprinosimo unapređenju ljudskih prava, i reagujemo na sistemske primjere ugrožavanja istih", kazao je on u svom obraćanju.

Krivokapić je istakao i da će prema procjenama Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, rast crnogorske ekonomije do kraja ove godine biti preko 12 odsto.

"Poput američkog „Bild Bek Beter” programa, već u budžetu za narednu godinu predviđen je program „Evropa sad” koji ima za cilj da, pored fiskalne konsolidacije, značajno podigne minimalnu i prosječnu zaradu u državi, i zaštiti socijalno ugrožene kategorije. Naročito zadovoljstvo predstavlja činjenica da su ovaj program osmislili mladi crnogorski finansijski i ekonomski eksperti, školovani u inostranstvu, sa snažnom reformskom vizijom", kazao je predsjednik Vlade.

Zdravko Krivokapić
foto: Vlada CG

Krivokapić je takođe istakao da slobodni i nezavisni mediji, uključujući nevladin sektor, ostaju osnov razvoja i opstanka svakog demokratskog društva, a da je Vlada unapređenje slobode medija stavila u vrh svoje agende, uključujući njihovu zaštitu i nesmetan rad, sa posebnim naglaskom na rasvjetljavanje napada na novinare, koji su u vrijeme prethodne vlasti bili učestali.

"Svi slučajevi takvih napada na predstavnike medija, koji su se desili za vrijeme mandata ove Vlade – razriješeni su. Ukidanje monopola nad Javnim televizijskim servisom građana i njegova depolitizacija takođe predstavljaju jedan od primjera koji idu u prilog našim postignućima", rekao je Krivokapić.

Bonus video: