Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

Đukanović je kazao da je Crna Gora stabilna zemlja, koja je uprkos izazovima ostala na strateškom kursu evropskih i evroatlantskih integracija, kao članica NATO, i očekivano prva sljedeća članica EU

7729 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Australije, Bangladeša, Saudijske Arabije i Švedske - Daniela Džozefa Emerija, Mohamada Šamin Ahsana, Faisala Gazi Ismail Hifzija i Anike Ben David.

Đukanović je, kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, predočio ambasadorima aktuelne političke prilike u Crnoj Gori.

On je kazao da je Crna Gora stabilna zemlja, koja je uprkos izazovima ostala na strateškom kursu evropskih i evroatlantskih integracija, kao članica NATO, i očekivano prva sljedeća članica Evropske unije (EU).

"Ukazujući na zabrinutost što smo danas fokus svih razgovora sa integracije prebacili na stabilnost, Đukanović je istakao značaj povratka kredibiliteta politike proširenja EU i kredibiliteta reformi, sa posebnim fokusom na Crnu Goru", kaže se u saopštenju.

Đukanović je, u razgovoru sa Emeriem, naveo da odnose Australije i Crne Gore karakteriše razumijevanje, partnerstvo i prijateljstvo.

On je istakao da je zahvalan za pravilno razumijevanje proevropskog kursa Crne Gore.

Đukanović je dodao da je to veoma značajno, jer je država, zahvaljujući reformama i podršci prijatelja, ostvarila i ostvaruje vanjskopolitičke prioritete.

Prema njegovim riječima, postoji ozbiljan prostor za unapređenje bilateralne saradnje uz neophodnu nadgradnju ugovorne baze, kako bi se podstakla dalja ekonomska saradnja u kojoj dvije države imaju pozitivna iskustva.

“Dalje jačanje veza i u turizmu, proizvodnji hrane, unapređenju infrastrukture, podstaći će i dijalog na visokom i najvišem nivou između dvije zemlje”, kazao je Đukanović.

Emeri je, kako je saopšteno, pozdravio opredjeljenje Crne Gore da članstvo u EU drži i dalje kao ključni prioritet i da se nastavlja kontinuitet prethodne vlade.

Kako je istakao, članstvo Crne Gore u NATO-u predstavlja važan korak za bezbjednost države, ali i stabilnost regiona, što Australija snažno podržava kao partner Alijanse.

Emeri je poručio da će prioritet njegovog mandata biti razvoj ekonomskih veza i naveo da je spreman da podstiče australijske investitore, naročito u oblasti rudarstva, za saradnju sa Crnom Gorom.

Đukanović je, u razgovoru sa Ahsanom, naglasio da Crna Gora doživljava Bangladeš i narod Bangladeša kao prijatelje, sa kojima ima tradicionalne odnose iz vremena Jugoslavije.

Kako je dodao, postoji puno prostora za saradnju i unapređenje odnosa u savremenom kontekstu.

“Treba pojačati kontakte na najvišem nivou i otpočeti praksu bilateralnih konsultacija dva ministarstva vanjskih poslova”, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da realne šanse za saradnju postoje i u oblasti ekonomije i kulture kroz bolje upoznavanje dva naroda, kao i da treba inicirati međusobno povezivanje investicionih kapaciteta, u tekstilnoj industriji i turizmu.

Ahsan je naveo da je spreman da radi u interesu unapređenja odnosa na temeljima tradicionalnih odnosa.

“Visoko cijeneći ulogu Đukanovića u istorijskim procesima u Crnoj Gori, i uz poziv u zvaničnu posjetu Bangladešu, posebno je apostrofirao prilike za saradnju u oblasti trgovine, turizma i privrede”, kaže se u saopštenju.

Đukanović je, tokom razgovora sa ambasadorom Saudijske Arabije, pozdravio inicijativu ministra turizma te države da uspostavi radni dijalog sa crnogorskim ministrom.

Crna Gora, kako je kazao, sa pažnjom prati diverzifikaciju privrednih aktivnosti Saudijske Arabije.

“Uz već ostvarenu saradnju sa bliskim susjedima te zemlje, on je naveo da je Crna Gora zainteresovana za širenje ekonomske saradnje u tom regionu, uključujući i Saudijsku Arabiju, uz nadu u brzi povratak normalizaciji tokova nakon pandemije”, navodi se u saopštenju.

Hifzi je, kako je saopšteno, potvrdio posvećenost i želju da ulaže napore u pravcu poboljšanja saradnje i razvoja odnosa između dvije zemlje.

Đukanović je čestitao ambasadorki Švedske izbor nove vlade, dodajući da se nada da će se i u naredom periodu nastaviti praksa intenzivne komunikacije na visokom i najvišem nivou.

On je posebno naglasio značaj razumijevanja Švedske za evropske aspiracije Crne Gore i regiona i podršku tim ambicijama, koje su, kako je naveo, jedini dobar put za region Zapadnog Balkana, koji je predugo van evropskih tokova.

“Takvo stanje najbolje će se prevazići uz pomoć evropskih partnera, reformama, usvajanjem evropskih standarda. Prepoznajući razumijevanje Švedske, želimo još tješnju saradnju” kazao je Đukanović.

On je ocijenio da dvije države imaju perspektivu saradnje u oblasti ekonomije i kulture, naročito u kontekstu otvorenosti crnogorske ekonomije i određenih pravaca razvoja.

“Uz podsjećanje na postojeće razgovore u oblasti obrazovanja i kulture, ukazao je u na značaj dalje dobre komunikacije sa crnogorskom dijasporom u toj zemlji, koja je izuzetno vrijedna i uspješna”, kaže se u saopštenju.

David je, kako se navodi, posebno istakla zainteresovanost da prati razvoj događaja i približavanje Crne Gore EU do njenog članstva.

“To je naša težnja, mi smo snažno posvećeni da Crna Gora kao evropska zemlja, koja pripada evropskoj zajednici postane članica”, kazala je David.

Ona je istakla da je to važno za Crnu Goru, ali i za Švedsku.

“Prepoznajući našu dijsporu kao most između dvije države, navela je da je Švedska zainteresovana za produbljivanje saradnje u turizmu, trgovini i kulturi”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: