Usvojen akcioni plan za adresiranje preporuka iz izvještaja EK

Vlada donijela mape puta ispunjenja završnih mjerila za privremeno zatvaranje pregovora u nekoliko pregovaračkih poglavlja

9743 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Vlada je usvojila Akcioni plan za adresiranje ključnih preporuka iz izvještaja Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori za ovu godinu.

Vlada je, na današnjoj sjednici, donijela mape puta ispunjenja završnih mjerila za privremeno zatvaranje pregovora u nekoliko pregovaračkih poglavlja.

„To su poglavlja 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, 7 - Pravo intelektualne svojine, 14 - Saobraćajna politika, 15 – Energetika, 21 - Trans-evropske mreže, 27 - Životna sredina i klimatske promjene i 33 - Finansijske i budžetske odredbe“, naveli su iz Vlade.

Kako su kazali, riječ je o dokumentima koje su sačinile radne grupe za ta poglavlja, koji na adekvatan način adresiraju preostale obaveze iz pregovaračkog procesa.

„Poglavlja su predstavljena po svim oblastima koje ih čine, sa preostalim ključnim izazovima, preporukama iz izvještaja EK o Crnoj Gori za ovu godinu, kao i horizontalnim vezama sa drugim poglavljima i klasterima u odnosu na revidiranu metodologiju pregovora“, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela Akcioni plan za implementaciju Strategije reforme pravosuđa 2019-2022. (za period 2021-2022.).

Planom se, kako su rekli iz Vlade, utvrđuju aktivnosti, indikatori rezultata i uticaja, rokovi, nadležni organi i izvori finansiranja potrebni za sprovođenje strateških smjernica definisanih Strategijom.

Iz Vlade su kazali da je predviđeno 117 aktivnosti za realizaciju strateških i operativnih ciljeva.

Prema njihovim riječima, prilikom izrade tog akcionog plana uzete su u obzir najnovije preporuke relevantnih međunarodnih izvještaja, pa su planirane aktivnosti usklađene sa tim preporukama u cilju unapređenja reformskih rezultata u najproblematičnijim oblastima.

„Takođe, aktivnosti iz prethodnog perioda koje nijesu bile realizovale, kao i djelimično realizovane aktivnosti, inkorporirane su u novi Akcioni plan, sa odgovarajućim indikatorima rezultata i novim rokovima za njihovu realizaciju“, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su saopštili da je za sprovođenje Akcionog plana potrebno obezbijediti 4.361.414 eura, od čega 1.386.913 eura iz budžeta sudstva, Državnog tužilaštva i Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, a 2.974.501 eura od donatorskih sredstava.

Vlada je usvojila informaciju o analizi lokacije Landža predviđene za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Danilovgradu.

U informaciji se navodi da je Komisija za sagledavanje aspekata lokacije Landža konstatovala da ta lokacija nije adekvatna za taj tip objekta.

U Komisiji, kako je saopšteno iz Vlade, smatraju da se posebno mora voditi računa o Parku prirode Zeta, jer sporno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda pokriva neznatan dio otpadnih voda Bjelopavlićke ravnice.

Kako su naveli iz Vlade, predlog Komisije je da se postrojenje gradi na drugoj lokaciji, kao što je, na primjer, lokacija u okviru Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Navodi se da je glavna prednost te lokacije i u tome što bi pokrila 100 odsto otpadnih voda Bjelopavlićke ravnice, uključujući i farme koji su veliki zagađivači okoline i samog Parka prirode Zeta.

„Vlada se saglasila sa zaključcima Komisije i zadužila Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da shodno usvojenoj Informaciji obezbijedi neophodne uslove sa aspekta prostorno planske dokumentacije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vlada dala saglasnost za zapošljavanje 55 osoba putem javnog oglašavanja, u svojstvu pripravnika, koje su završile Policijsku akademiju u Danilovgradu, čije zapošljavanje nije moglo biti predviđeno kadrovskim planom iz opravdanih razloga.

Iz Vlade su rekli da je data saglasnost za sufinansiranje sportskih klubova iz I kategorije sportova koji se nalaze na programu Olimpijskih igara.

„Zadužena je Uprava za sport i mlade da na osnovu dostavljenih programa sportskih klubova koji se odnose na obavljanje sportskih djelatnosti i realizaciju sportskih aktivnosti, a u okviru opredijeljenih sredstava od 200 hiljada eura, utvrdi pojedinačne iznose i zaključi ugovore za sufinansiranje sa sportskim klubovima“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: