Radunović: Tražite raspravu, pa pobjegnete; Vuksanović Stanković: Osjetljivi ste na Bratić, zapošljava kadrove po dubini

"Opozicija se iživljava prema poslanicima, gostu koji je bio ovdje, prema svima koji poštuju Poslovnik... Na kraju, njihov (opozicioni) je izbor bio što nisu željeli da raspravljaju o onome o čemu je trebalo da raspravljaju, s osobom koja je ovlaštena za to", rekao je Radunović

20849 pregleda 12 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Printscreen YouTube
Vuksanović Stanković, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 10.12.2021. 13:30h

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS), Danijel Živković, kazao je da je jučerašnjim nedolaskom ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić na sjednicu Skupštine Crne Gore, na čijem je dnevnom redu bila interpelacija za pretresanje Vladine politike u oblasti prosvjete, flagrantno prekršen Poslovnik parlamenta.

Potpredsjednik Skupštine, Strahinja Bulajić, saopštio je juče da je parlament dobio dopis kojim je obaviješten da Bratić ne može da bude prisutna, te da je ovlastila da je zamijeni državni sekretar u Ministarstvu Damjan Ćulafić.

„Ono što se juče desilo je flagrantno kršenje Poslovnika, zato što nije započeta rasprava o interpelaciji. Zbog takvog kršenja, mislim da bismo ozbiljno trebalo da povedemo računa kako da se odnosimo prema poslanicima parlamentarne opozicije. Sigurno ćemo u odnosu na ovo imati određenu inicijativu“, rekao je Živković.

Poslanik DF-a, Slaven Radunović, rekao je da Vlada ima pravo po Poslovniku da ovlasti koga hoće da prisustvuje sjednicama.

„Onaj ko je bio ovlašten, bio je i prisutan u Skupštini. Opozicija se iživljava prema poslanicima, gostu koji je bio ovdje, prema svima koji poštuju Poslovnik... Na kraju, njihov (opozicioni) je izbor bio što nisu željeli da raspravljaju o onome o čemu je trebalo da raspravljaju, s osobom koja je ovlaštena za to. Rasprava je počela i zaključena je. Nadam se da više neće biti takvih opstrukcija. Tražite raspravu, pa onda pobjegnete...“, istakao je on.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović Stanović, kazala je da je jučerašnje dešavanje u parlamentu „bruka za vladajuću većinu i za Vladu“.

„Prekršen je Poslovnik od potpredsjednika Skupštine. Smatrali smo da je besmisleno da raspravljamo o radu Ministarstva s osobom koja je tu tek nedavno došla. Ne bježimo ni od koga, niti se od vas plašimo. Ona (Bratić) je pobjegla... Strašno je da strašnije biti ne može da nam Ministarstvo vodi neko ko negira sve moguće interese ove države. Znam da je Radunović jako osjetljiv na ministarku Bratić jer im zapošljava sve kadrove ’po dubini’ i sprovodi njihovu četničku ideologiju. Samo me vi, gospodine Radunoviću, nemojte učiti ponašanju...“, navela je Vuksanović Stanković.

Poslanica Demokrata, Zdenka Popović, ocijenila je da je neshvatljivo da se jedna univerzitetska profesorica obraća drugoj sa - „ova“.

Vuksanović Stanković joj je odgovorila da nije znala da je zabranjeno koristiti pokazne zamjenice u Skupštini.

„Demokrate su drugo lice DF-a. Koleginica se nije oglašavala kad su meni upućivane mizogine i seksističke poruke“, dodala je ona.

Popović joj je kazala da „žena ženi ne smije biti vuk“.

„Ne branim gospođu Bratić. Smatram da ima grešaka. Međutim, ako hoću da je napadam, napadaću je politički stručno, a ne ljudski“, poručila je ona.

Poslanica DPS-a, Marta Šćepanović, kazala joj je da ne treba da štiti Bratić od njih.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Ivan Brajović, rekao je da jučerašnja sjednica nije mogla biti nastavljena jer u sali nije bilo predlagača.

Radunović je odgovorio da mu je krivo što u plenumu nije bilo predlagača i što je rasprava vođena bez njih.

„Poslovnik nije povrijeđen“, podvukao je on.

Bonus video: