Krivokapić u klin, Praščević Milačić u ploču

Uprkos preporuci Vlade, generalni sekretarijat i dalje odbija da otkrije podatke o letovima državnog aviona

57789 pregleda 19 komentar(a)
Krivokapić i Praščević Milačić, Foto: BOJANA CUPIC
Krivokapić i Praščević Milačić, Foto: BOJANA CUPIC

Generalni sekretarijat Vlade (GSV) ponovo je krajem novembra odbio da “Vijestima” dozvoli pristup podacima o letovima državnog aviona, iako mu je Vlada prethodno preporučila da skine oznaku tajnosti sa tih dokumenata, koja je stavljena u vrijeme premijera Duška Markovića.

Međutim, premijer Zdravko Krivokapić juče je najavio da će većina tih podataka uskoro biti dostupna javnosti.

”Nadam se da će generalna sekretarka (Žana Praščević Milačić) ovih dana završiti taj posao i napokon ćemo svi dobiti ono gdje je ko letio, među njima i premijer, ovaj sadašnji. Ali je mnogo bitnije šta je bilo u prethodnom vremenskom periodu”, rekao je Krivokapić na pitanje “Vijesti” zašto je podatak o tome gdje je, kad, sa kim i zašto letio državnim avionom i dalje tajna zbog odluka njegovog generalnog sekretara.

”Vijesti” su 1. novembra objavile članak o 15 neobjašnjenih letova državnim avionom u Ženevu od juna 2016. do marta 2020. godine, od čega je u najmanje tri slučaja avion koristio predsjednik Milo Đukanović.

Trećim po redu rješenjem o odbijanju zahtjeva “Vijesti” od 2019. godine, koje je potpisao Nikola Kandić, zamjenik generalnog sekretara, GSV je sa nekoliko mjeseci zakašnjenja “postupio” po presudi Upravnog suda iz aprila ove godine, koji je kao nezakonito poništio prvobitno rješenje GSV Nataše Pešić i naložio da se donese novo, zakonito.

Kandićevo rješenje sadrži gotovo istovjetno obrazloženje kao i prethodna poništena - nejasne razloge za odbijanje zahtjeva “Vijesti” i pogrešnu primjenu materijalnog prava, kao što je to konstatovao Upravni sud, poništavajući ranije rješenje.

Kandić se, po ovlašćenju Praščević Milačić, pozvao na rješenja kojima je Nataša Pešić na svu dokumentaciju o letovima državnog aviona u martu 2019. godine stavila oznaku tajnosti “interno”, a njen nasljednik u Krivokapićevoj Vladi, Božo Milonjić, krajem februara 2021. godine produžio rok važenja tajnosti na još dvije godine.

”Mene je čudilo, stvarno nijesam znao to da je neko stavio dodatno, produžio, kao dokument interne tajne, ono što je zatečeno stanje... I bio sam vjerujte kao i vi šokiran kada sam prvi put čuo tu informaciju”, rekao je Krivokapić nakon MANS-ove Nacionalne antikorupcijske konferencije.

Milonjić je smijenjen 14. juna zbog drugih razloga.

Upravni sud je u presudi po tužbi “Vijesti” indirektno osporio i zakonitost rješenja Nataše Pešić, jer je konstatovao da se oznaka “interno” po zakonu može staviti samo na dokumente čije bi objelodanjivanje moglo štetiti funkcionisanju organa čija su to dokumenta, a ne radi zaštite sigurnosti štićenih ličnosti, koje su glavni korisnici državnog “lir džeta 45”.

Nije jasno kako podaci o letovima državnog aviona u prošlosti mogu ugroziti bezbjednost šefova države i parlamenta, premijera, vicepremijera, ministara unutrašnjih i vanjskih poslova i odbrane i drugih visokih štićenih funkcionera.

I Vlada je nedavno konstatovala da ne mogu. Ona je 17. novembra usvojila inicijativu Nacionalnog savjeta za borbu protiv visoke korupcije i preporučila GSV da objavi podatke o korišćenju državnog aviona, nakon što mu Agencija za nacionalnu bezbjednost dostavi mišljenje postoje li bezbjednosne prepreke za objavljivanje, “s obzirom na to da bezbjednost štićenih ličnosti ne može biti ugrožena kada je let završen”.

Međutim, Kandić je po ovlašćenju Milačić Praščević postupio suprotno toj preporuci, i 24. novembra donio rješenje o odbijanju zahtjeva, koje je novinaru “Vijesti” dostavljeno elektronskom poštom pet dana kasnije.

”Neće biti tajna, vjerujte... Mi želimo da sve bude javno. Nikakav problem nema gdje sam putovao... Znam samo da tu postoji jedan problem i da će taj problem biti vrlo brzo riješen. To je problem onoga što pripada samom avionu, to je dnevnik letjenja, njihov lični, ovo ostalo, vjerujte... nikakva tajna”, rekao je Krivokapić.

Dnevnik letjenja je samo dio obimne dokumentacije koja se za sve letove mora izdati po Uputstvu o uslovima i načinu korišćenja aviona kojim raspolaže GSV iz 2015. godine. Riječ je i o zahtjevima za korišćenje aviona, nalozima generalnog sekretara kojima se to odobrava, nalozima za izvršenje letova, izvještajima o izvršenim letovima, periodičnim izvještajima Avio servisa, računima o svim vrstama troškova.

GSV je zadužen da odobrava i nadzire upotrebu “lir-džeta 45”, letačko i drugo osoblje Avio servisa organizuje i obavlja letove i stara se o održavanju državnog aviona, a njihov šef dužan je da generalnom sekretaru Vlade podnosi obimnu dokumentaciju o svim letovima.

Tužba “Vijesti” iz maja ove godine protiv Milonjićevog rješenja i dalje je pred Upravnim sudom.

Premijer: Pustite proceduru, u subotu idemo zajedno u Generalni sekretarijat

Nakon što mu je novinar predočio da je dobio odbijajuće rješenje uprkos preporuci njegove Vlade, Krivokapić je rekao da će Vlada na jučerašnjoj sjednici donijeti preporuku svim ministarstvima da nađu načina da sa svih odluka koje su označene kao tajne “skinu tu oznaku tajnosti i da ih građanima stavi na raspolaganje”.

”Ja sam pričao o tome prethodne nedjelje da je to nedopustivo, bez obzira što tu postoji jedan proceduralni problem. Pustite proceduru. Dajte da otvorimo sve... Ova Vlada je odlučila da bude transparentna. I ja vrlo često upadnem u tu priču isto kao i vi. Zašto to nije transparentno? I onda uvijek postoje neke procedure, i nešto što nas koči. Ja mislim da treba sve otvoriti i dati u javnost bez obzira kome odgovara a kome ne...”, rekao je on.

Krivokapić je ponudio novinaru “Vijesti” da “slobodno dođe” u subotu kod njega i da zajedno odu u Generalni sekretarijat.

Krivokapić je kazao i da će Vlada povući nacrt Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koji su kritikovale nevladine organizacije, “da bi on bio još više reformski, da bi otvorio sve”.

U sinoćnjem saopštenju sa sjednice Vlade ne navodi se da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama bio na dnevnom redu. U saopštenju se ne pominje preporuka o kojoj je premijer juče govorio novinarima.

Bonus video: