Šukurica smatra da se Administrativni odbor morao izjasniti o svim kandidatima za predsjednika DIK-a

Skupština je u srijedu, na predlog Administrativnog odbora, za predsjednika DIK-a izabrala Nikolu Mugošu, glasovima opozicije i dijela vlasti, odnosno koalicije Crno na bijelo

13075 pregleda 0 komentar(a)
"Jedan kandidat bio iz pozicije, drugi iz opozicije": Šukurica, Foto: Privatna arhiva
"Jedan kandidat bio iz pozicije, drugi iz opozicije": Šukurica, Foto: Privatna arhiva

Administrativni odbor Skupštine u srijedu se nije izjasnio o svim kandidatima za predsjednika Državne izborne komisije (DIK) i sjednicu bi trebalo ponoviti, smatra jedan od prijavljenih kandidata za tu funkciju, Amer Šukurica.

On je “Vijestima” kazao da se postavlja pitanje da li se radi o nepoznavanju pravnih normi ili pogrešnom tumačenju.

”Ili su htjeli da omalovaže preostala dva kandidata. Ako je ovo drugo u pitanju, nijesu uspjeli što se potvrdilo glasanjem u Skupštini”, rekao je Šukurica.

Skupština je u srijedu, na predlog Administrativnog odbora, za predsjednika DIK-a izabrala Nikolu Mugošu, glasovima opozicije i dijela vlasti, odnosno koalicije Crno na bijelo, što je izazvalo kritike iz DF-a koji je podržao drugog kandidata, advokata Nikolu Medojevića.

Prethodno je Mugoša dobio podršku Administrativnog odbora. Njega je podržalo šest poslanika opozicije i poslanik vlasti Miloš Konatar (URA). Medojević je dobio podršku šest poslanika vlasti (DF, Demokrate, SNP).

Ostala dva kandidata, Šukurica i Jovan Vojinović nijesu dobili nijedan glas. Na pitanje predsjednika Odbora Miluna Zogovića ko je za to da Šukurica, odnosno Vojinović bude predložen za predsjednika DIK-a niko nije odgovorio, tj. nije bilo glasova za ni protiv, ni uzdržanih.

”Ako se nijesu izjasnili o dva kandidata, pitanje je da li bi trebalo ponoviti sjednicu”, kazao je Šukurica.

On je ocijenio da su se poslanici izjasnili o dva kandidata, pri čemu je “jedan iz pozicije, drugi iz opozicije”, a tražila se nestranačka ličnost

”Imamo dva kandidata koji pokazuju da su nezavisni, a oni ne traže nestranačku ličnost, već poslušnike. Takođe, traženo je deset godina iskustva u struci – po tome može da bude izabran samo neko ko je bio sudija ili advokat deset godina. Postavlja se pitanje i da li je čovjek legitimno izabran”, kazao je Šukurica.

On je kritikovao Bošnjačku stranku koja se, kako kaže, “diči time da zastupa sve manjine”.

”Pokazali su u srijedu da ne zastupaju manjine”, rekao je Šukurica.

Bonus video: