DF traži izbore na proljeće

Front sinoć usaglašavao odgovor kolegama iz vlasti koje nijesu prihvatile njihovu ponudu za prevazilaženje političke krize. Više sagovornika potvrdilo da je skraćenje mandata parlamentu najvjerovatnija opcija

51990 pregleda 168 komentar(a)
Jedino Medojević nije pitao kolege iz partije za mišljenje: lideri DF-a, Foto: Luka Zekovic
Jedino Medojević nije pitao kolege iz partije za mišljenje: lideri DF-a, Foto: Luka Zekovic

Opcija prijevremenih izbora, odnosno skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, najvjerovatnija je izlazna strategija koju će Demokratski front ponuditi kolegama iz vladajuće koalicije - ukoliko u ponedeljak kabinet premijera Zdravka Krivokapića prođe glasanje o povjerenju u Skupštini koje je inicirala opozicija.

O tome se još sinoć razgovaralo u koaliciji nakon odvojenih sjednica predsjedništava Nove srpske demokratije (Nova) i Demokratske narodne partije (DNP). Ostalo je da se utvrdi konačan stav jer bi se inicijativa mogla tumačiti kao rušenje izborne volje, a ni partijske baze ne gledaju blaglonaklono na tu opciju.

Niko od zvaničnika DF-a koje su “Vijesti” juče kontaktirale nije bio spreman da govori o odlukama dva predsjedništva, a u Pokretu za promjene nijesu ni znali šta su odlučivale njihove kolege. Lider PzP-a Nebojša Medojević nije sazvao Predsjedništvo, pa bi stav koji danas eventulano bude iznio na pres konferenciji mogao biti njegov lični a nikako partijski.

Šta je odluka DF-a biće objavljeno vjerovatno danas u podne. Očekuje se da se i DF izjasni hoće li podržati predlog za smjenu Vlade, a oni će saopštiti što i ostale partije vladajuće koalicije - da im ne pada na pamet da ruše izvršnu vlast sa DPS-om, tvrde sagovornici iz tog saveza.

Sa takvim stavom već su izazili i ranije, ali je dilemu otvorio najnoviji razvoj događaja. Višemjesečna politička kriza kulminirala je nakon sjednice Administrativnog odbora Skupštine, kada GP URA nije podržala favorita DF-a za Državnu izbornu komisiju. Tada je šef kluba Fronta Slaven Radunović izdejstvovao na skupštinskom kolegijumu da na sjednici koja počinje u ponedeljak prva tačka dnevnog reda bude rasprava o povjerenju Vladi, koju je inače inicirala opozicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista.

Objasnio je da stvari treba istjerati na čistac.

Juče je okončan i formalni rok koji je DF dao kolegama iz vladajućeg saveza da odgovore na njihovu plaformu o prevazilaženju krize, jer Vlada Zdravka Krivokapića nema parlamentarnu podršku, pa ni njihovu. Front je predlagao novog premijera koga bi dogovorile Demokrate i URA, kao i novi odnos snaga u Vladi uključujući i manjinske partije. U tom okviru su predložili i novi koalicioni sporazum.

U ponedjeljak odluka o formalnoj parlamentarnoj podršci: Krivokapić
U ponedjeljak odluka o formalnoj parlamentarnoj podršci: Krivokapićfoto: Savo Prelević

Do juče se čekao stav GP URA, jer su ostale partije članice vladajuće koalicije nagovještavale da bi mogle pristati na neki kompromis. Potvrda iz GP URA da se ide na formiranje nove vlade nije došla, ali im je ipak ostavljen formalni rok sinoć do ponoći.

Jedan izvor “Vijesti” rekao je da Nova i DNP neće prihvatiti formiranje manjinske vlade, koju bi podržale manjinske partije i opozicija, a koju navodno preferiraju neke uticajne ambasade koje ne žele upliv DF-a u Vladu.

U Frontu smatraju, kako je rekao drugi sagovornik, da su ponudili sve moguće opcije za prevazilaženje krize a da nijesu dobili odgovor na ispruženu ruku. Zato vjeruju da su prijevremeni izbori, najbolje sa lokanim izborima koji se očekuju naredne godine, najčistije rješenje za izlazak iz sadašnje pat pozicije. U 2022. treba da se održe redovni lokalni izbori u nekim opštinama, a vladajuća koalicije je ranije predlagala da oni istovremeno budu u Podgorici, Beranama, SO Golubovci, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Žabljaku i Šavniku, kao i u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju - gdje su nedavno završeni.

Bilo je i predloga, kako je prenio jedan izvor, da se da još jedna šansa kolegama iz vlasti prema kojoj bi Krivokapić ostao premijer a Dritan Abazović vicepremijer, da ostanu još dva tri resora koje oni kontrolišu a da se ostalo “podjeli”. To, međutim, nije potvrđeno kao usaglašeno riješenje.

DF je ranije najavljivao vanredne izbore do kraja ove godine, a potom su imali kratkotrajno primirje sa premijerom.

GP URA i Demokrate u više navrata ponovili su da nijesu za prijevremene izbore, koje uz DF zasada traži jedino opozicija.

Bonus video: