Albanci potpisali platformu

Platforma o postizbornoj saradnji uslijedila je nakon propasti pregovora o formiranju zajedničke liste u Tuzima. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” pregovori Albanske alternative i Demokratskog saveza propali su zbog insistiranja Camaja da bude nosilac liste
122 pregleda 0 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Nik Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.11.2017. 17:34h

Predstavnici albanskih partija potpisali su platformu kojom se obavezuju da će nakon lokalnih izbora u Tuzima zajednički pregovarati o formiranju vlasti.

Platformu su potpisali nosioci izbornih lista Albanske alternative Nik Đeljošaj, Demokratske unije Albanaca Fadilj Kajošaj, Demokratskog saveza Nikola Camaj i Demokratskog foruma za integracije Anton Ljuljđuraj.

Sagovornici "Vijesti" iz albanskih stranaka tvrde da su na potpisivanju platforme insistirali predstavnici dijaspore ali i zvanična Tirana, koja je to tražila preko diplomaskih kanala.

Potpisnici sporazuma se, kako se navodi, obavezuju da u slučaju da nakon izbora u lokalnom parlamentu obezijede većinu, vlast moraju formirati samo od albanskih stranaka.

"Obavezujemo se da se, nakon izbora, izborne liste neće angažovati pojedinačno već zajedno na formiranju većine u lokalnom parlamentu u Tuzima”, navodi se u platformi.

Potpisnici platforme pozvali su političke subjekte, NVO i intelektualca u malesiji da tokom izborne kampanje pozivaju na podršku albanskim kandidatima.

Platforma o postizbornoj saradnji uslijedila je nakon propasti pregovora o formiranju zajedničke liste u Tuzima. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” pregovori Albanske alternative i Demokratskog saveza propali su zbog insistiranja Camaja da bude nosilac liste.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da su dvije partije u jednom momentu pregovarale i o objedinjavanju, ali se od toga brzo odustalo.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da su na saradnji albanskih partija insistirali predstavnici dijaspore, koji su i zvanično tražili od partijskih lidera da ne dozvole raspianje glasova. Izbori u Tuzima biće održani 26. novembra.

Bonus video: