Savjet EU: Crna Gora da pokaže odlučnost i mjerljive rezultate

Savjet ponavlja pozive Crnoj Gori da garantuje sigurnu i povoljnu klimu za slobodu izražavanja i nezavisnost medija, uključujući intenziviranje napora u istragama i rješavanju slučajeva napada na novinare kao pitanje visokog prioriteta, i efektivnim suočavanjem sa dezinformacijama, onlajn uznemiravanjem i govorom mržnje

8300 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministri evropskih poslova na sastanku u utorak, 14. decembra, razgovaraće o procesu proširenja, sa ciljem usvajanja zaključaka kojim će se potvrditi posvećenost prema procesu prijema novih članica.

U nacrtu zaključaka koji se odnosi na Crnu Goru, a u koje je TVCG imala uvid, navodi se da Savjet EU snažno ohrabruje Crnu Goru da pokaže odlučnu političku volju, prevaziđe polarizaciju i pruži opipljive rezultate, posebno u kritičnim oblastima slobode izražavanja i medija i borbe protiv korupcije.

Kako prenosi Portal RTCG, Crna Gora se takođe podstiče da nastavi da rješava postojeće nedostatke u borbi protiv slučajeva organizovanog kriminala i zapljene i konfiskacije imovine stečene kriminalom.

“Savjet podsjeća na potrebu suočavanja sa stagnacijom implementacije ključnih reformi pravosuđa – uključujući važna, i još uvijek na čekanju, imenovanja u ključnim nezavisnim institucijama i pravosuđu”, navodi se u nacrtu zaključaka.

Nema napretka bez rezultata u vladavini prava

Prioritet za dalji napredak u pristupnim pregovorima, a prije nego što se krene ka privremenom zatvaranju ostalih poglavlja, ostaje ispunjenje privremenih mjerila vladavine prava postavljenih u poglavljima 23 i 24, ističe se u zaključcima Savjeta.

„Tek kada Crna Gora ispuni zacrtane kriterijume, EU će moći da postavi zahtjeve u oblasti vladavine prava kao završna mjerila, koje će Crna Gora morati da ispuni da bi zatvorila ova poglavlja“, navodi se u dokumentu.

Savjet takođe ponavlja da ukupan sistem vladavine prava mora da pruži opipljive rezultate i ojačana i održiva dostignuća.

„Kao što je takođe navedeno u Pregovaračkom okviru, napredak u ovim poglavljima je od suštinskog značaja i nastaviće da određuje tempo pristupnih pregovora u cjelini. Savjet očekuje da Crna Gora nastavi da nastavi svoj pristupni put sa više odlučnosti“, navode u Savjetu.

Savjet podvlači da je izborna reforma i dalje od vitalnog značaja za jačanje izbornog povjerenja, i poziva sve stranke da pokažu odgovornost i angažuju se u smislenom i inkluzivnom političkom dijalogu u parlamentu kako bi se izbjegla dalja polarizacija političkog pejzaža.

Osigurati povoljnu klimu za slobodu medija

Savjet ponavlja pozive Crnoj Gori da garantuje sigurnu i povoljnu klimu za slobodu izražavanja i nezavisnost medija, uključujući intenziviranje napora u istragama i rješavanju slučajeva napada na novinare kao pitanje visokog prioriteta, i efektivnim suočavanjem sa dezinformacijama, onlajn uznemiravanjem i govorom mržnje.

„Osiguranje nezavisnosti javnih emitera i uspostavljanje efikasnog samoregulatornog mehanizma koji pokriva sva medijska tijela je ključna. Savjet ističe očekivanja snažnog političkog opredjeljenja i istinskog angažovanja svih relevantnih institucija i aktera u svim ovim nastojanjima“, navodi se u nacrtu zaključaka u koje je TVCG imala uvid.

Ojačati nezavisnost institucija

Nadalje, Savjet podstiče Crnu Goru da ojača nezavisnost nstitucija, posebno pravosuđa, i pokaže snažnu političku volju da nastavi rad na reformi javne uprave i jačanju administrativnih kapaciteta. Savjet u vezi s tim konstatuje da Crna Gora treba da obezbijedi zapošljavanje zasnovano na zaslugama i da zadrži EU ekspertizu u svojoj administraciji kako bi podržala proces pristupanja i pregovore i primijenila pravnu tekovinu EU.

Jačati fiskalnu politiku i transparentnost

U dijelu koji se odnosi na ekonomske reforme, Savjet primjećuje da je pandemija Kovid-19 uzela težak danak po ekonomiju. Ipak, naglašavaju da je Vlada uspjela da nastavi da sprovodi neke od predviđenih reformi i ublaži finansijski rizik, dok je finansijski sektor ostao stabilan.

„Savjet podstiče Crnu Goru da u potpunosti implementira smjernice politike navedene u Zajedničkim zaključcima ekonomskog i finansijskog dijaloga, uključujući smanjenje budžetskog deficita i odnosa javnog duga dok se oporavak učvrsti, jačajući fiskalno upravljanje i transparentnost i sprovodeći strukturne reforme“, ističe se u dokumentu.

Navodi se da Crna Gora ima konstruktivnu ulogu u regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, i pohvaljuje se dosljedna saradnja Crne Gore u vanjskoj politici, a posebno "kontinuirano potpuno usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU".

Takođe pozdravlja se kontinuirano aktivno učešće Crne Gore u misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike.

Bonus video: