Darmanović predsjednik Savjeta za demokratske izbore Venecijanske komisije

Savjet za demokratske izbore je vodeće tijelo VK u pripremi analiza, mišljenja i studija u oblasti izbora, izbornog zakonodavstva, izbornih pravila i procedura, referenduma i političkih partija

6200 pregleda 12 komentar(a)
Darmanović, Foto: MVP
Darmanović, Foto: MVP

Srđan Darmanović izabran je za predsjednika Savjeta za demokratske izbore Venecijanske komisije (VK), odlučeno je na plenarnoj sjednici VK.

Savjet za demokratske izbore je vodeće tijelo VK u pripremi analiza, mišljenja i studija u oblasti izbora, izbornog zakonodavstva, izbornih pravila i procedura, referenduma i političkih partija.

Jedan od zadataka Savjeta je i da osigura efikasnu saradnju evropskih tijela u oblasti posmatranja izbora, pa je Savjet jedino tijelo VK koje, osim predstavnika Komisije, u svom sastavu ima i predstavnike Parlamentarne skupštine i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope.

U radu Savjeta regularno učestvuju predstavnici OEBS-ODIHR-a, a povremeno, u svojstvu posmatrača, i predstavnici Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Internacionalne IDEA.

Darmanović će preuzeti predsjedavanje Savjetom na prvoj narednoj sjednici toga tijela.

Predsjednik Savjeta po funkciji je i član Proširenog biroa koji rukovodećeg organa Venecijanske komisije.

Darmanović je redovni profesor iz oblasti komparativne politike i političkih sistema na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

Bio je ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore (2016-2020), ambasador Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama (2010-2016), jedan od osnivača i prvi dekan Fakulteta političkih nauka UCG (2006-2010) i predsjednik Centra za demokratiju i ljudska prava - CEDEM (1998-2010).

Bonus video: