Bečić: Udruženja iseljenika i počasni konzuli na najbolji način doprinose jačanju odnosa sa Turskom

Predsjednik Skupštine izrazio je uvjerenje da uzlaznu putanju ekonomske saradnje prati i unaprjeđenje političkih odnosa

4903 pregleda 2 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Udruženja iseljenika i počasni konzuli Crne Gore u Turskoj na najbolji i najiskreniji način doprinose jačanju odnosa dvije države, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Šef crnogorskog parlamenta se, tokom posjete Turskoj, sastao sa počasnim konzulima Crne Gore u toj državi - Akanom Suverom, Đuneitom Bosnalijerom, Šerifom Tosijalijem i Huseinom Erkan Jilmazom.

Konstatujući da Crna Gora i Turska imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, koje karakteriše snažna ekonomska saradnja, kontinuirano povećanje robne razmjene i stranih direktnih investicija, izrazio je uvjerenje da uzlaznu putanju ekonomske saradnje prati i unaprjeđenje političkih odnosa o čemu, kako je kazao Bečić, svjedoči i nedavni sastanak sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i predstojeća posjeta predsjednika turske Velike narodne Skupštine Mustafe Šentopa.

Bečić Turska
foto: Skupština Crne Gore

Šef crnogorskog parlamenta je, ocjenjujući da postoji značajan prostor za povećanje obima robne razmjene i snažniju ekonomsku saradnju između dvije države, ukazao i na turizam kao granu gdje i te kako ima prostora za saradnju, saopšteno je iz Skupštine. Nadovezujući se na njegove riječi, počasni konzul Suver izrazio je veliko zadovoljstvo zbog susreta i izrazio nadu za ponovnim susretom u skorijoj budućnosti.

"Iako živimo daleko geografski, mi smo veoma blizu, i Vama i vašim građanima spreman sam da dam sve najbolje“, kazao je Đuneit Bosnalije, počasni konzul koji je, kako navode iz parlamenta, "sa velikim ponosom istakao crnogorsko porijeklo".

"Razmjenjujući iskustva i razmatrajući mogućnosti koje bi bile najpovoljnije za crnogorske prilike, konzuli su u jednome bili jednoglasni. Za Crnu Goru i građane Crne Gore žele da učine sve što je u njihovoj moći", saopšteno je iz Skupštine.

"Vjerujemo u Crnu Goru, njene ljepote su nešto posebno i sa velikim zadovoljstvo je uvijek promovišemo“, kazao je Šerif Tosijali, počasni konzul, koji, kako navode iz parlamenta, planira da spoji privredne komore dvije države tokom naredne godine.

Ističući zadovoljstvo zbog ponovnog susreta, prvi put u Antaliji, a sad u Istanbulu, počasni konzul Husein Erkan Jilmaz konstatovao je da je Crnoj Gori potreban zdrav i respektabilan kapital koji će otvoriti nova radna mjesta. "Potrebno je napraviti prave korake, u pravo vrijeme a mi smo na to spremni“, dodao je.

"Uvijek posebnu emociju izaziva susret sa našim ljudima u drugoj državi“, istakao je Bečić na sastanku sa udruženjima iseljenika Crne Gore u Turskoj. Uz poruku da je potrebno stvarati prijatelje širom svijeta, Bečić je ukazao na činjenicu da su upravo različitosti Crne Gore njeno najveće bogatstvo.

"Nas ovdje ima bar još jedna Crna Gora i mi nju uvijek nosimo u srcu i duši“, kazao je Bedri Gul Muković. Predstavljajući Bečiću aktivnosti i planove, a sve u cilju produbljivanja odnosa dvije zemlje, izdvojio je projekat stipendiranja više od 250 studenata, veliki broj pobratimljenja crnogorskih gradova sa turskim gradovima i značajnu finansijsku pomoć koju su uputuli Crnoj Gori u vrijeme borbe sa pandemijom koronavirusa.

Pored udruženja, kako ističu iz Skupštine, poseban doprinos promociji Crne Gore daju crnogorski studenti koji su odabrali Tursku kao mjesto usavršavanja, sticanja znanja, obrazovanja i iskustva.

"Cilj nam je predstavljanje naše države u najboljem mogućem svijetlu jer naša država ima čime da se istakne i ona to zaslužuje“, kazao je predsjednik crnogorskih studenta u Turskoj Mustafa Salihović.

Bečić je predstavio postignuća aktuelnog saziva Skupštine, "činjenicu da su parlamentarni izbori dokaz demokratskog sazrijevanja", kao i da se, pored brojnih izazova, kao što su epidemiološki, socio-ekonomski i finansijski, u parlamentu sada razgovara o povećanju plata, minimalnih penzija i uvođenju dječjih dodataka. "Vrijednost koju izgradimo, vrijednost koju njegujemo i vrijednosti koje ćemo ostaviti u nasljeđe su ono što je jedino važno“, poručio je on.

Uz želju da "gradimo mostove saradnje" i da uvijek mogu da računaju na podršku crnogorskog parlamenta, Bečić je zaključio: "Ponosni smo što ste ovdje, što doprinosite na najbolji i najiskreniji način jačanju odnosa dvije države a posebno što Crnu Goru smatrate svojom otadžbinom i svojom domovinom“.

Sastanku Bečića sa predstavnicima udruženja prisustvovali su Abas Erde, Hilmi Erdem, Erdogan Erdem, Suad Nurkan, Ozlem Susluoglu, Bedri Gul i Mustafa Salihović, koji su, kako je saopšteno iz Skupštine, "pohvalili nesebičnu posvećenost, predanost i podršku koju uživaju" od generalnog konzula Crne Gore u Turskoj, Branislava Karadžića.

Bonus video: