Radulović Eskobaru: Borba protiv korupcije, kriminala i inkluzija građana je ideja vodilja progresivnih snaga

Iz MVP je saopšteno da je Radulović "govoreći o očuvanju suštinske tekovine modernih demokratskih društava, informisao da je Crna Gora sačinila dokument kojim se obavezala na napredak u oblastima zaštite i slobode medija, antikorupcijskih mjera, unapređenja saradnje sa NVO, te izbornog okvira i digitalizacije pravosuđa i javne uprave"

16904 pregleda 6 komentar(a)
Radulović i Eskobar, Foto: MVP
Radulović i Eskobar, Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović poručio je pomoćniku američkog državnog sekretara i specijalnom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru da je borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i socijalna inkluzija svih njenih građana ideja je vodilja svih progresivnih snaga u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Radulović je to Eskobaru rekao tokom susreta šefova diplomatija zemalja Zapadnog Balkana u Londonu poručivši da "idući prema EU Crna Gora postaje demokratičnija, stabilnija i prosperitetnija."

Iz MVP je saopšteno da je Radulović "govoreći o očuvanju suštinske tekovine modernih demokratskih društava, informisao da je Crna Gora sačinila dokument kojim se obavezala na napredak u oblastima zaštite i slobode medija, antikorupcijskih mjera, unapređenja saradnje sa NVO, te izbornog okvira i digitalizacije pravosuđa i javne uprave".

Eskobar je, kako se navodi u saopštenju MVP, "ponovio poruku o savezništvu i dobrim bilateralnim odnosima, te još jednom iskazao podršku posvećenosti evropskoj integraciji i reformskim procesima Crne Gore."

"On je izrazio zadovoljstvo zbog uspješne inicijalne posjete regionu, te najavio novu početkom godine", kazali su iz MVP.

Iz tog Vladinog resora su naveli da je "Radulović pozdravio činjenicu da američka administracija drži fokus na Zapadnom Balkanu".

"Poruke Eskobara su konkretne i tiču se svih pojedinosti reformskog puta, pogotovo borbe protiv korupcije. Takođe, kako je naglasio, njih treba čitati i kroz prizmu privrženosti očuvanju građanskog duha, suverenosti i inkluzivnosti naše zemlje", piše u saopštenju.

Kako je navedeno iz MVP "iskazano je očekivanje da će se plan Prvog ekonomskog dijaloga, koji predstavlja veliki uspjeh crnogorske diplomatije, odvijati predviđenom dinamikom kroz formiranje radnih grupa i otpočinjanje konkretnih koraka u realizaciji dijaloga, kao izuzetno važne inicijative za sveukupnu bilateralnu i ekonomsku saradnju Crne Gore i SAD."

Radulović je istakao da Vlada Crne Gore cijeni preporuke izvještaja Stejt Dipartmenta o investicionoj klimi.

"Crna Gora je naklonjena pronalaženju kredibilnih investitora uz nepokolebljivu opredjeljenost da korupcija bude iskorijenjena, a vladavina prava unaprijeđena," poručio je Radulović.

Izrazio je uvjerenje da će "plodotvorna saradnja biti dodatno ojačana sa američkim obnovljenim angažmanom u multilateralizmu, koji se ogleda i kroz zajedničko članstvo u Savjetu za ljudska prava UN u periodu 2022– 2024. godine."

Radulović je kazao da Crna Gora i SAD kroz strateško savezništvo u okviru NATO-a dijele isti sistem evroatlantskih vrijednosti.

"Crna Gora na spoljnopolitičkom planu stoji uz saveznika u globalnim naporima zaštite demokratije i ljudskih prava," zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: