Prvi britansko-crnogorski ekonomski dijalog početkom 2022.

"Posebno razmotrena mogućnost snaženja ekonomske saradnje, prvenstveno po pitanju infrastrukturnih projekata i obnovljivih izvora energije"

2643 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Mfa.gov.me
Foto: Mfa.gov.me

Ekonomski dijalog između Velike Britanije i Crne Gore trebalo bi da se održi u prvom kvartalu 2022. godine, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Sastanak ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana u Londonu bio je prilika za susret ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa Elizabet Tras, državnom sekretarkom za vanjske, Komonvelt i razvojne poslove i ministarkom za žene i ravnopravnost Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako navode iz MVP-a, susret sa Tras, Radulović je ocijenio važnim za jačanje političkog dijaloga i snaženje ukupne bilateralne saradnje, budući da je Crna Gora posvećena razvoju odnosa sa tom zemljom, kao jednim od najvažnijih aktera na međunarodnoj političkoj sceni i saveznicom u okviru NATO-a.

"Na sastanku je posebno razmotrena mogućnost snaženja ekonomske saradnje, prvenstveno po pitanju infrastrukturnih projekata i obnovljivih izvora energije".

Tras i Radulović
Tras i Radulovićfoto: Mfa.gov.me

Iz MVP navode da su susreti sa britanskim zvaničnicima uključili i razgovore sa trgovinskim izaslanikom premijera UK za Zapadni Balkan Martinom Vikersom i izvršnim direktorom britanske izvozne kreditne agencije Luisom Tajlorom.

"Tom prilikom iskazan je interes za jačanjem saradnje u oblasti ekonomije i većim prisustvom britanskih investitora, te istaknuto da je pokrenta inicijativa za održavanje Ekonomskog dijaloga između dvije zemlje u prvom kvartalu 2022. godine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Radulović pozdravio odluku premijera Borisa Džonsona o imenovanju novog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, što je kako je naglašeno na sastanku - potvrda zainteresovanosti te zemlje da realizuje investicije u Crnoj Gori sa naglaskom na infrastrukturi, obnovljivim izvorima energije, kao i osnivanju regionalne banke za zeleni razvoj.

Vikers i Radulović
Vikers i Radulovićfoto: Mfa.gov.me

"On je istakao da je, uprkos izlasku iz EU, evidentna jasna opredijeljenost UK ka saradnji. Dokaz te namjere, kako je kazao, jeste predlog britanske strane za potpisivanje Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji, kojim bi se definisali okviri budućih odnosa u ovoj oblasti. U tom smislu, šef crnogorske diplomatije izrazio je očekivanje da će Sporazum biti usaglašen i potpisan u što skorijem roku", navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se dodaje, istaknut je značaj saradnje sa Upravom prihoda i carine UK koja je fokusirana na istrage krijumčarenja cigareta i narkotika, te konstatovano da su na ovom polju postignuti izuzetni rezultati.

"Izvršni direktor britanske izvozne kreditne agencije Luis Tajlor naveo je da na raspolaganju za investiranje u CG imaju fond od milijardu eura, te je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da posjeti Crnu Goru", zaključuje se u saopštenju MVP

Bonus video: