Marković: Aktivnosti CANU podudaraju se sa magistralom državne politike

"Potpuno se podudara ono što vi radite i ono kako Vlada vidi vašu ulogu u doprinosu državi i društvenoj koheziji. Vaše teme pogađaju u centar naših državnih potreba", rekao je Marković
77 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2017. 14:44h

Planovi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti u ovoj i 2018. godini se u potpunosti podudaraju sa magistralom državne politike i predstavljaju snažan podsticaj društvenoj koheziji i daljem razvoju Crne Gore, rekao je premijer Duško Marković.

On je danas razgovarao sa Predsjedništvom CANU.

"Potpuno se podudara ono što vi radite i ono kako Vlada vidi vašu ulogu u doprinosu državi i društvenoj koheziji. Vaše teme pogađaju u centar naših državnih potreba", rekao je Marković.

Predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević, kako je saopšteno iz Vlade, informisao je Markovića da je Akademija u protekloj godini izvela 17 naučno-istraživačkih projekata, održala 16 međunarodnih skupova i više od 50 naučnih tribina, objavila tridesetak knjiga i ugovorila saradnju sa šest ministarstava, sva tri univerziteta i više nacionalnih institucija i privrednih društava kao i da CANU planira za 2018. projekete poput obilježavanja 130. godišnjice Opšteg imovinskog zakonika Valtazara Bogišića, Arheološke mape Crne Gore, prikaza crnogorske književnosti od X do XXI stoljeća, leksikografskih izdanja crnogorske diplomatije i likovnih umjetnika, jubilarnog izdanja Gorskog vijenca...

"Trudimo se da Akademija bude crnogorska u građanskom i državnom smislu", rekao je Vukčević dodajući da je Predsjedništvo Akademije otvoreno za sve projekte koji stabilizuju i ujedinjavaju Crnu Goru i djeluju u promociji državnog kontinuiteta i identiteta.

Marković je učinak CANU u 2016. ocijenio impresivnim rekavši da ga ne raduju samo veliki broj projekata važnih za Crnu Goru i vizija Akademije već naročito činjenica da zaključeni sporazumi o saradnji sa ministarstvima i univerzitetima potvrđuju spremnost za saradnju u realizaciji konkretnih projekata.

"Odavde su dolazili pozitivni impulsi, ideje, poruke i savjeti koji su koristili i meni, a vjerujem i Vladi. Vlada će zato podržati navedene projekte Akademije. Tu neće biti štednje. Može se uštedjeti na drugim pozicijama", poručio je na sastanku Marković rekavši da će naredni period društvenog razvoja Crne Gore obilježiti veće ulaganje u nauku i znanje.

Članovi Predsjedništva Akademije su u diskusiji, kako je saopšteno iz Vlade, odali priznanje aktivnostima Vlade "koje su dovele do respektabilnog privrednog rasta i konsolidacije javnih finansija".

Na sastanku je zaključeno da će izgradnja nove zgrade Crnogorske akademije nauka i umjetnosti biti jedan od prioriteta Direkcije javnih radova u 2018. godini.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Darko Radunović i direktor Direkcije javnih radova Almer Kalač.

Galerija

Bonus video: