SPP: Političke promjene bile neminovne

"Građanska i multietnička država nema alternativu i mi ostajemo privrženi tom evropskom i evroatlanskom putu kao i do sada", poručili su iz SPP-a

2806 pregleda 1 komentar(a)
Foto: sppcg.me
Foto: sppcg.me

Stranka pravde i pomirenja (SPP) pozdravila je Memorandum o saradnji između Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force, Demokratske partije i Saveza građana CIVIS, čije je potpisivanje najavljeno za danas.

"U skladu sa tekovinama razvijene evropske demokratije, građanske i multietničke Crne Gore, ali i našim opredjeljenjem da Bošnjaci trebaju voditi svoju politiku umjesto neracionalnog svrstavanja u političke blokove koji periodično vode izolaciji cijelog naroda, pozdravljamo inicijativu koalicionih partnera Građanskog pokreta URA i CIVIS-a, kao i SNP da u procesu ubrzanja evropskog puta Crne Gore integrišu i parlamentarne stranke koje se politički deklarišu u ime manje brojnih naroda", saopšteno je iz SPP-a.

Kazali su da još od formiranja aktuelnog saziva parlamenta pozivaju Bošnjačku stranku i albanske partije da "izađu iz slijepog blokovskog pozicioniranja, u kojem su potcijenili vitalne interese naroda u čije ime nastupaju" i aktivno uzmu učešće u procesima demokratizacije političke scene i cijelog društva.

Političke promjene su bile neminovne i sa stanovišta usvajanja evropskog vrijednosno-političkog sistema i svaka opstrukcija ili opiranje promjenama ima za posljedicu i usporavanje napredovanja u tim evropskom procesima, ističu iz SPP-a.

"U poslednje vrijeme uočavamo određene promjene dosadašnjeg kursa tzv. nacionalnih partija, koji je manje brojnim narodima značajno uskratio ostvarivanje ustavnih prava srazmjerne zastupljenosti, kao i slobodnog kreiranja sopstvene politike i ta promjena nas raduje. Okupljanje oko vrijednosti građanskog i multietničkog društva, pravne države, evropskog puta, slobode mišljenja i uvažavanja drugih i drugačijih, principi i dogovori proistekli iz tih načela svakako imaju podršku SPP jer samo taj put vodi naše društvo ka vladavini prava, pomirenju i u konačnici prosperitetu kako u Crnoj Gori tako i na Balkanu. Građanska i multietnička država nema alternativu i mi ostajemo privrženi tom evropskom i evroatlanskom putu kao i do sada", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: