Vujović: Između 83 i 114 hiljade građana moglo bi ostati bez biračkog prava

Ministar Sekulović kazao je da su u MUP-u prišli pravično rješavanju problema državljanstva i prebivališta građana, bez želje da prave vjerski, nacionalni ili drugi inženjering

53711 pregleda 58 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Željka Vučinić
Sa konferencije, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 15.12.2021. 12:46h

U Crnoj Gori bi između 83 i 114 hiljada građana moglo ostati bez biračkog prava na osnovu upitnog prebivališta ili nezakonitog zadržavanja crnogorskog državljanstva nakon sticanja državljanstva druge države poslije 3. juna 2006. godine, kazao je predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović na predstavljanju studije "Crnogorsko državljanstvo i prebivalište – kako doći do ažurnog biračkog spiska".

Taj broj može biti veći jer su u procjenu uključene samo zemlje Evropske unije, EFTA-e, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, navodi se u studiji.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da su u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) prišli pravično rješavanju problema državljanstva i prebivališta građana, bez želje da prave vjerski, nacionalni ili drugi inženjering.

Sekulović, koji je i zamjenik predsjednika Savjeta za kontrolu biračkog spiska i predsjednik Savjeta za transparentnost, kazao je na konferenciji "Kako do ažurnog biračkog spiska u Crnoj Gori", da su otvorili Pandorinu kutiju, što se "svom snagom naslonilo na podijeljeno društvo".

Istakao je da su donijeli odluku da organizuju okrugle stolove na ovu temu i u dijaspori.

Vujović je rekao da su uradili studiju koja se bavi pitanjem prebivališta i državljanstva.

Istakao je da su značajna dva pitanja, da li neko ima stalno državljanstvo i postojanje osoba koje imaju nezakonito dvojno državljanstvo.

Bugarin: Ako Vlada želi da dokaže da su svi građani jednaki, treba da utvrdi koji ministri imaju državljanstvo druge države suprotno zakonu

Konsultant Bojan Bugarin, koji je autor analize, rekao je da je činjenica da je izostao stručni i profesionalni pristup kad je krenula vlada u martu sa dvije inicijative koje se tiču ove teme.

Bugarin je kazao da se birački spisak neće srediti ako se uđe u rješavanje samo sa aspekta mjesta prebivališta.

Istakao je da je rješenje da se paralelno sređuju registar prebivališta i registar državljana.

Bugarin je kazao da ako se budu striktno poštovali propisi, značajan broj crnogorskih državljana u dijaspori bi mogao ostati bez crnogorskog državljanstva ako je stečeno suprotno Zakonu o crnogorskom državljanstvu.

Istakao je da ako Vlada želi da dokaže da su svi građani jednaki, treba da utvrdi koji ministri imaju državljanstvo druge države suprotno pomenutom zakonu.

Sekulović je kazao da sada ima 102.000 crnogorskih državljana koji nisu u biračkom spisku jer nemaju prebivalište u Crnoj Gori.

Ta cifra, kako je kazao, uključuje i određeni broj maloljetnih osoba.

Ministar je kazao da se državljanstvima u kontinuitetu politički manipulisalo.

Mugoša: Vlada napravila grešku u koracima; Sekulović: Odbor nema ustavni kapacitet da nam zabrani da radimo ono što je naš posao

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugosa kazao je da je Vlada napravila grešku u koracima jer je krajem decembra znala da je zadatak Odbora za izbornu reformu priprema zakona o biračkom spisku kao i o prebivalištu, a sama je krenula u pripremu zakona.

Sekulović je odgovorio da Odbor za izbornu reformu nema ustavni kapacitet da im zabrani da rade ono što je njihov posao.

Istakao je da je posao Vlade završen kada predlog zakona upute Skupštini.

Bonus video: