Abazović o situaciji u KAP-u: Niko nema magični štapić i privatne kompanije bi trebalo da budu toga svjesne

"Država je tu da pomogne", rekao je Abazović

12735 pregleda 5 komentar(a)
Abazović, Foto: Savo Prelević
Abazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2021. 12:53h

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, kazao je, komentarišući aktuelnu situaciju u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), da je sjednica Vlade sjutra i da misli da će na njoj donijeti odluku u vezi KAP-a.

"Država je tu da pomogne. Niko nema magični štapić i privatne kompanije bi trebalo da budu toga svjesne. Očekujem da sjutra detaljnije razmotrimo situaciju", kazao je Abazović novinarima nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji između Građanskog pokreta URA čiji je on lider, Socijalističke narodne partije, Saveza građana CIVIS i manjinskih stranaka - Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force, i Demokratske partije.

Radnici KAP-a su na jutrošnjem zboru usvojili listu od četiri zahtjeva - od Uniproma traže da im isplati sve zaostale obaveze u vezi beneficiranog radnog staža koji im nije uplaćivan godinama, od firme Alind, preko koje je sad angažovan najveći dio zaposlenih, traže da im se isplate sve obaveze zaključno s decembrom ove godine, od Vlade traže da im da garanciju na ponudu Elektroprivrede (EPCG) da će primati 24 bruto zarade u slučaju gašenja KAP-a, dok od Skupštine i poslaničkih klubova traže da usvajanjem izmjena zakona o socijalnom programu kako bi otpremninu u slučaju gašenja proizvodnje dobili i oni radnici koji tom pravo do sada nisu iskoristili.

Predstavnici radnika su naveli da neće odstupiti od ovih zahtjeva, a u slučaju neispunjenja mogući su i protesti.

Lista zahtjeva poslata je Unipromu, Alindu, Vladi, EPCG-u, Skupštini i svim poslaničkim klubovima.

Radnici su jutros odbili da počnu gašenje ćelija u Elektrolizi, što im je juče naredila uprava Uniproma.

Međutim, sirovina za proizvodnju ima samo za još najviše desetak dana, jer ih Uniprom nije nabavljao proteklih mjeseci.

Vlada se još nije izjasnila o ponudi Uniproma da EPCG preuzme upravljanje proizvodnjom tokom naredne godine, ali ni Uniprom na poboljšanu ponudu EPCG o novim pogodnostima.

Bonus video: