Danilović: Da li je memorandum "most" za manjine ili auto-put za povratak DPS-a

Lider Ujedinjene optužio predsjednika Albanske alternative Nika Đeljošaja da se zalaže za "Prirodnu Albaniju"

11577 pregleda 29 komentar(a)
Danilović, Foto: Savo Prelević
Danilović, Foto: Savo Prelević

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da su nejasni cilj i namjera danas potpisanog memoranduma o saradnji dijela vlasti i manjinskih partija.

Optužio je predsjednika Albanske alternative Nika Đeljošaja da se zalaže za "Prirodnu Albaniju".

"Mogao bih uvjerljivo objasniti šta je dobro u potpisivanju Memoranduma. Ipak, morali bismo prethodno znati namjeru i cilj? Oboje je, međutim, nejasno. Zašto? Ako je namjera da se polako, plišano, napravi 'most' za stranke manjinskih naroda prema parlamentarnoj većini ili čak njenim djelovima onda je to korisno. Ipak, ponovimo; šta je cilj prelaska preko 'mosta'? Pružiti im ruku jer je poželjno da manjinski predstavnici budu u vlasti - pozdravljamo! Zamijeniti neki subjekat iz naše većine sa njima - to je već prevara i davanje kontrolnog paketa političkih akcija strankama koje imaju sporazume o saradnji sa DPS-om. Dakle, može i tako, ali je prevarno. To više ne bi bio most za 'manjinske stranke' nego auto-put za povratak DPS-a. Tom cestom se dolazi do cilja koji nikad nismo obećali", saopštio je Danilović.

Ako se pruža ruka manjinama zbog procesa evropskih integracija - i to je pametno, dodao je.

"Ali, sve parlamentarne stranke, baš sve, su za naše pristupanje EU! Dakle, nelogično je da dio onih koji su za EU potpisuje Memorandum sa manjinskim strankama koje su za EU da bismo ubrzali integracije u EU? Zar nije bolje kad smo svi za EU", naveo je Danilović.

Imalo bi smisla, kako je kazao, da je razlog za potpisivanje Memoranduma, recimo, jedinstven stav oko evroatlanskih integracija. "Dakle, dogovaraju se svi koji su programski i za EU i za NATO - e, to ima smisla, mada smo se, onda, tako morali posložiti prije minulih izbora da bi ljudi znali kome je šta važno", rekao je on.

SNP, kako je kazao Danilović, nikada nije bio za NATO, a URA i stranke manjina "jesu uvijek".

"Dobro. Dogovorili su se da ne pominju tu razliku. Ali, sadašnja većina ima sporazum tri lidera koji predviđa da se upravo te razlike zamrznu! Čemu bi onda služio dogovor četrnaest poslanika na tu temu ako imamo dogovor četrdeset jednog", upisao je on.

U "moru nelogičnog", kako je kazao, svijetla tačka Memoranduma mogla bi biti "unutrašnje pomirenje", ali se i tu nameće nekoliko razumih pitanja.

"Zašto bi se GP URA i Civis mirili sa manjinama ako se nikada nisu svađali? Predizborne razlike među njima su bile samo u odnosu na DPS i Đukanovića - jedni su bili protiv Nje i Njega, a drugi za Oboje. Ima smisla ako se mire programske razlike između Stranaka manjina i SNP! To bi značilo, recimo, da Đeljošaj više ne podržava Prirodnu Albaniju niti se SNP protivi nezavisnosti Kosova? Ništa od toga nije, međutim, moguće. Ostaje tako da su se dogovorili da 'zamrznu programske razlike'. Ali, Gospode dragi, pa već je nas četrdeset jedan izjavio i potpisao da 'zamrzavamo te razlike'," naveo je Danilović.

Postoje, kako je kazao, još "samo dvije smislene mogućnosti" koje bi, makar donekle, objasnile svrhu Memoranduma.

"Prva; Subjekti potpisnici će zatražiti manjinsku podršku za izbor nove Vlade od nas preostalih iz sadašnje većine (DF, Demokrate, Ujedinjena, Prava i Radnička)? Zašto bismo dali takvu podršku? Da bismo dobili novog premijera iz URA-e? Pa zašto URA, Civis i SNP ne bi tražile od nas da izaberemo novu većinsku Vladu nego bi da konstituišu manjinsku sa partnerima poraženog DPS-a? Nije ni najmanje logično da se izdvoje iz naše većine i onda zatraže manjinsku podršku za svoju Vladu od nas istih? Ne znam za druge ali Ujedinjena Crna Gora nije sklona mazohizmu - zdravi smo ljudi."

"Druga; Subjekti potpisnici će zatražiti manjinsku podršku za izbor Nove Vlade od DPS-a? Naravno da je moguće. Dobili bismo novog premijera iz URA-e i 'manjinsku većinu' sa DPS-om, SD-om i SDP-om! Pa, da. To je ono što ovaj narod želi evo trideset i jednu godinu?" - dodao je Danilović.

"Imali bismo konačno 3/5 većinu za izbor Ustavnog suda, Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta i redom. Konačno bismo tako kadrove DPS-a u tim institucijama mogli da zamijenimo sa novim kadrovima DPS-a! Samo mi nije jasno kako se toga neko nije sjetio ranije - cijelo vrijeme nam je rješenje pred nosom", zaključio je on.

Bonus video: