Predlog Demokrata prošao Odbor: Dan rođenja Njegoša da bude državni praznik

"Ovo je jedna od najradosnijih sjednica Odbora kojoj prisustvujem i jedna od sjednica na kojoj mislim da ćemo se ujediniti oko ove tačke dnevnog reda", rekao je poslanik Demokratske Crne Gore, Vladimir Martinović

38594 pregleda 56 komentar(a)
Martinović, Foto: Luka Zeković
Martinović, Foto: Luka Zeković

Odbor za politički sistem podržao je danas izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima, kojima se predlaže da dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik.

Izmjene Zakona podnijele su Demokrate.

Predložene izmjene podržalo je sedam članova odbora iz vlasti i Dragutin Papović iz Demokratske partije socijalista, koji je jedini iz opozicije prisustvovao sjednici. "Ovo je jedna od najradosnijih sjednica Odbora kojoj prisustvujem i jedna od sjednica na kojoj mislim da ćemo se ujediniti oko ove tačke dnevnog reda", rekao je poslanik Demokratske Crne Gore, Vladimir Martinović.

Klub poslanika Demokrata predložio je da se 13. novembar, dan rođenja Njegoša, proglasi za državni praznik.

Taj dan, kako su naveli u Predlogu, obilježio bi se održavanjem kulturnih manifestacija posvećenim liku i djelu Njegoša.

Ministarstvo kulture Crne Gore je još 2013. godine predlagalo da se Njegošev rođendan proglasi za državni praznik kulture. Predlog nije prošao, kao što nije prošao ni 2016. godine kada je takođe Vlada najavila ustanovljenje Njegoševog dana kao novog državnog praznika. Od tog predloga je Vlada odustala. Na taj predlog je oštro reagovala Bošnjačka stranke, koalicioni partner tadašnje vlasti.

Potom je tada opozicioni Demokratski front u oktobru 2018. godine aktuelizovao predlog da se dan rođenja Njegoša 13. novembar proglasi crnogorskim praznikom kulture.

Nije bilo dovoljne većine u parlamentu da se o tome otvori rasprava, a DF je predlog podnosio i 2019.

Drugi predlog izmjena Zakona o državnim i drugim praznicima, koji je podnio Klub poslanika “Crno na bijelo”, nije razmatran jer je predstavnik predlagača Srđan Pavićević (Civis) napustio sjednicu nakon rasprave sa Markom Milačićem (Prava Crna Gora) o danas potpisanom Memorandumu o saradnji između GP URA, Socijalističke narodne partije (SNP), CIVIS-a, Bošnjačke stranke (BS), Albanske alternative, Force i Demokratska partije.

Klub poslanika "Crno na bijelo" predložio je da se Dan ekologije slavi 20. septembra kao državni praznik.

Bonus video: