Radulović: Ulaganje u stabilnost regiona zalog evropske budućnosti

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je naveo da je Crna Gora, kao država koja je najdalje odmakla u procesu pristupanja Evropskoj uniji, spremna da pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći

4136 pregleda 1 komentar(a)
Radulović i Džačka, Foto: MVP
Radulović i Džačka, Foto: MVP

Ulaganje u stabilnost i prosperitet regiona zalog je zajedničke evropske budućnosti, ocijenio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) je saopšteno da je Radulović, tokom zvanične posjete Albaniji, istakao da je dobrosusjedska saradnja važan stub spoljne politike Crne Gore.

„Biti dobar komšija za Crnu Goru znači biti prijatelj, ali istovremeno i podrška u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende“, istakao je Radulović.

On je naveo da je Crna Gora, kao država koja je najdalje odmakla u procesu pristupanja Evropskoj uniji, spremna da pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći.

Radulović je rekao da se nada da će izazovi uskoro biti prevaziđeni i da će se osloboditi put da Albanija dobije datum za otpočinjanje pregovora.

“To će biti uspjeh ne samo Albanije, već i cijelog regiona”, rekao je Radulović.

On je naveo da Crna Gora stoji čvrsto na svom vanjsko-političkom kursu, i da je posvećena reformama u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Ponosni smo što podrška građana članstvu svakim danom raste i sada iznosi 74 odsto”, rekao je Radulović.

foto: MVP

Ministarka za Evropu i spoljne poslove Albanije, Olti Džački, kazala je da je odnos sa Crnom Gorom od jedinstvene važnosti za Albaniju kao i da kvalitet bilateralnih odnosa treba da bude primjer za cijeli region.

Ona je istakla da bi dobra saradnja trebalo da bude praćena odgovarajućom ekonomskom, dodajući da je dogovoreno održavanje zajedničke sjednice vlada dvije države tokom naredne godine.

Kako je saopšteno iz MVP-a, sagovornici su se saglasili da manjine u obje države predstavljaju stabilan i solidan most spajanja i da su vrijedan zalog za dalje unapređenje dobrosusjedskih odnosa.

Radulović se, tokom posjete Albaniji, sastao i sa predsjednicom parlamenta Nikoljom Linditom.

“Tokom susreta ukazano je da su manjinske zajednice jedna od najznačajnijih spona, i da ih uvijek moramo štititi i kontinuirano raditi na ostvarivanju garantovanih prava u cilju očuvanja nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta”, naveli su iz MVP.

Radulović je istakao da se puna afirmacija nacionalne politike Crne Gore prema albanskoj manjini ogleda u formiranju Albanskog nacionalnog savjeta, medijskih prava, kao i prava na školovanje na maternjem jeziku.

On je kazao da je zadovoljan zbog raspisivanja konkursa za popunjavanje mjesta u Savjetu za nacionalne manjine pri Vladi Albanije, čime se stekla mogućnost da crnogorska manjina u toj državi dobije svog autentičnog predstavnika.

Lindita je, kako se navodi, kazala da je Crna Gora primjer dobrog susjeda i prijatelja, na kojeg se Albanija uvijek može osloniti.

Bonus video: