Budva: Građani potpisuju inicijativu za hitno sazivanje sjednice

Inicijativom se zahtijeva da lokalni parlament usvoji ključna dokumenta- rebalans za ovu godinu, te budžet, plan investicija i program uređenja grada za narednu godinu

5444 pregleda 3 komentar(a)
Budva (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Budva (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Građani su počeli da potpisuju inivijativu za hitno sazivanje sjednice Skupštine opštine, kako bi se deblokirao rad administracije i usvojili ključni dokumenti za razvoj u finkcionisanje grada. To je Vijestima potvrdio jedan od pokretača inicijative.

Kako je pojašnjeno, potrebno je da se prikupi 300 potpisa građana, a inicijativom se zahtijeva da lokalni parlament usvoji ključna dokumenta- rebalans za ovu godinu, te budžet, plan investicija i program uređenja grada za narednu godinu.

Do sada je inicijativu potpisalo 630 ljudi.

Pozivajući se na na član 55 Poslovanja o radu Skupštine opštine, kao i Statuta Opštine, saopšteno je da predsjednik SO može da sazove hitnu sjednicu u slučaju da postoji neodložna potreba “za rješavanjem i razmatranjem određenog pitanja čije bi nerješavanje prouzrokovalo štetne posljedice za grad i građane”.

“Politička prepucavanja koja su proizvela nezakonitu blokadu rada parlamenta koja građane Budve drži kao taoce je protivzakonita jer parlament ne vrši svoju osnovnu funkciju a to je donošenje odluka u interesu grada i građana grada Budve. Za nas građane nedopustiv je stav političkih subjekata da bojkotuju rad parlamenta i time ne izvršavaju svoje radne obaveze koje su im građani povjerili. Posebno je nedopustivo da prvi čovjek skupštine, nakon što je resorno ministarstvo utvrdilo da je kršio zakon i nasilno blokirao rad parlamenta nastavlja da se ponaša nezakonito iz kog rasloga odbornički klubovi Demokrata, SNP, Prave, URE, DPS-SD-CG, bojkotuju rad parlamenta i time sprečavaju normalno funkiconisanje lokalne samouprave.

Imajući u vidu negativnu praksu unazad nekoliko godina koja se ogleda u činjenici da se budzet grada umjesto 31. decembra tekuće godine za narednu godinu usvaja sa zakašnjenjem od 3 mjeseca, odnosno da se primjenjuje privremeno finansiranje do 31. marta, smatramo da je takav pristup vođen uskostranačkim interesima i da predstavlja mehanizam političke opstrukcije koji građani nisu dužni da trpe. U tom smislu, program investicionih aktivnosti i program uređenja prostora se donosio sa zakašnjenjem zbog čega su investicione aktivnosti u našem gradu ili zaustavljene ili se otežano realizuju. Zbog svega navedenog, građani Budve su protivpravnog i političkog nasilja koje se sprovodi od strane rukovodstva Skupštine Opštine Budva i političkih subjekata koji bojkotuju rad parlamenta a koji vodi ka uvođenju privremene uprave, iz kog razloga tražimo da se zakaže sjednica po hitnom postupku i u najkraćem mogućem roku usvoje pomenuti predlozi odluka i investicionih programa koji su u najboljem interesu građana Budve”, naveo je jedan od pokretača inicijative.

Bonus video: