Crna Gora posvećena uspješnom korišćenju EU fondova

"Višemjesečni predani rad i konsultacije sa svim relevantnim institucijama doprinijele su i izradi prvih nacrta akcionih dokumenata za program IPA 2022 i sveobuhvatnog Strateškog odgovora Crne Gore za IPA III programe”, rekla je Kordić

2290 pregleda 0 komentar(a)
Foto: GSV
Foto: GSV

Nastavak pravovremenog sprovođenja projekata i dobra koordinacija svih aktera u sistemu za upravljanje fondovima Evropske unije (EU) veoma su važni za ispunjenje obaveza iz procesa pristupanja Uniji, poručeno je sa sastanka Nadglednog odbora Instrumenta pretpristupne podrške (IPA).

Kako su saopštili iz Generalnog sekretarijata Vlade, glavna pregovaračica Zorka Kordić, na sastanku organizovanom u onlajn formatu, podsjetila je na najznačajnija postignuća u oblasti korišćenja fondova EU tokom ove. godine.

Ona je, kada je riječ o IPA II finansijskoj perspektivi, ukazala da se uprkos izazovnom periodu uzrokovanom pandemijom uspješno i nesmetano sprovode projektne aktivnosti.

“Takođe je konstatovala nastavak uspješnog sprovođenja projekata u okviru svih devet programa prekogranične i transnacionalne saradnje u kojima učestvuje Crna Gora”, navodi se u saopštenju.

Kordić je istakla da se tokom ove godine posvećeno radilo na izradi projektnih predloga za program IPA 2021, za koji je EU opredijelila ukupno 32,4 miliona eura bespovratnih sredstava.

Ona je, govoreći o budućim aktivnostima, kazala da je veoma važno da se novac usredsredi na strateški značajne projekte, koji će imati uticaj kako na društveno-ekonomski razvoj, tako i na ispunjenje obaveza iz procesa pristupanja EU.

"Višemjesečni predani rad i konsultacije sa svim relevantnim institucijama doprinijele su i izradi prvih nacrta akcionih dokumenata za program IPA 2022 i sveobuhvatnog Strateškog odgovora Crne Gore za IPA III programe”, rekla je Kordić.

Oni će, kako je navela, poslužiti kao osnov za buduću izradu projekata u skladu sa sektorskim i nacionalnim potrebama, kao i prioritetima EU.

U ime Evropske komisije (EK), vršiteljka dužnosti šefice Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju, Barbara Hesus Žimeno, poručila je da su sredstva EU usmjerena na podršku sprovođenju najvažnijih reformi u okviru pregovaračkog procesa, kao i na dalje jačanje infrastrukture.

Ona je kazala da uspjeh Crne Gore u korišćenju sredstava EU ubrzava pretpristupni proces i doprinosi njegovom kvalitetu.

Žimeno je rekla da Crna Gora u narednom periodu mora iskoristiti priliku da unaprijedi koordinaciju spoljne finansijske pomoći i poboljša vezu sa procesom reformi.

Na sastanku je konstatovano da dosadašnja praksa korišćenja raspoloživih EU sredstava predstavlja snažan podsticaj da se dalji rad nastavi još intenzivnije i posvećenije, uz uvažavanje iskustva i svih naučenih lekcija.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade kazali su da su na sastanku učestvovali predstavnici resornih ministarstava, nevladinih organizacija, EK i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Bonus video: