Injac: Crna Gora će nastaviti da doprinosi operacijama za upravljanje krizama

Ministarka odbrane je ukazala na potrebu za snažnijom porukom posvećenosti EU politici proširenja za Zapadni Balkan, s obzirom da je, kako je rekla, evropska perspektiva regiona put koji nema alternativu

6233 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora će nastaviti da aktivno doprinosi misijama i operacijama za upravljanje krizama u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike Evropske unije(CSDP), poručila je ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona je učestvovala na sastanku ministara odbrane u okviru inicijative Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope (CEDC) i država Zapadnog Balkana (CEDC+), koji je održan u onlajn formatu.

Iz Ministarstva odbrane saopštili su da je sastanak bio prilika da se razmotre modaliteti za jačanje partnerstva između EU i Zapadnog Balkana, sa fokusom na unapređenje integracije država regiona u Uniju.

Navodi se da je jedna od tema sastanka bio Strateški kompas, kao osnov za zajedničku viziju bezbjednosti i odbrane EU.

Injac se, tokom radne sesije, koja je bila posvećena Zapadnom Balkanu, osvrnula na kompleksnost bezbjednosnih izazova današnjice i ukazala na potrebu za zajedničkim djelovanjem u cilju pružanja adekvatnog odgovora.

Ona je, kako se navodi, posebno istakla značaj evropske perspektive Zapadnog Balkana, koja će doprinijeti otpornijoj i prosperitetnijoj Evropi u cjelosti.

foto: Ministarstvo odbrane

Injac je potvrdila posvećenost Crne Gore punopravnom članstvu u EU, kao spoljno političkom prioritetu naše države.

Ona je istakla da će Crna Gora nastaviti sa sprovođenjem reformskih procesa i promovisanjem evropskih vrijednosti, kako bi opravdala status lidera u regionu po pitanju procesa integracija.

"Injac je informisala da će Crna Gora nastaviti da aktivno doprinosi misijama i operacijama za upravljanje krizama u okviru CSDP", kaže se u saopštenju.

Ona je ukazala na potrebu za snažnijom porukom posvećenosti EU politici proširenja za Zapadni Balkan, s obzirom da je, kako je rekla, evropska perspektiva regiona put koji nema alternativu.

Injac je istakla značaj izrade Strateškog kompasa, kao i EU instrumenata, koji se mogu usmjeriti ka jačanju partnerstva s državama Zapadnog Balkana.

Ona je podsjetila da je budućnost Zapadnog Balkana u EU i da stabilan i prosperitetan region predstavlja obostrani interes, kako EU, tako i država regiona.

Navodi se da su učesnici konstatovali da zemlje Centralne Evrope i Zapadnog Balkana imaju slične izazove i da je stoga prisutna potreba za razmjenom iskustava, definisanjem zajedničkih projekata, kao i oblasti od interesa za unaprjeđenje buduće saradnje.

Iz Ministarstva su naveli da su učesnici čestitali Hrvatskoj na uspješnom predsjedavanju inicijativom CEDC.

“Istaknuto je da je Hrvatska značajno doprinijela u pravcu ohrabrenja aspiranata za članstvo u EU, nastavak dijaloga, unapređenje saradnje i bezbjednosti, CSDP misije, i jačanja otpornosti bezbjednosnog i odbrambenog sektora na buduće izazove”, navodi se u saopštenju.

Tokom naredne godine CEDC inicijativom predsjedavaće Austrija.

Bonus video: