Damjanoviću preko 53.000 eura iz tivatske kase

Damjanović se u javnosti predstavlja kao “veliki crnogorski patriota”, čija CKM priređuje brojne manje ili više kičaste manifestacije “širenja ljubavi i poštovanja prema Crnoj Gori i njenim državnim simbolima”

44840 pregleda 51 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Damjanović, Foto: Savo Prelević

Biznismen i NVO aktivista Aleksandar Damjanović iz Nikšića je u raznim poslovnim transakcijama i donacijama njegove firme i NVO Crnogorska kulturna mreža (CKM) sa Opštinom Tivat u vrijeme dok je tom lokalnom upravom rukovodila koalicija DPS-SD-HGI, iz opštinske kase najmanjeg bokeljskog grada dobio skoro 54.000 eura.

To pokazuju podaci iz arhive Opštine koja je na traženje “Vijesti” dostavila evidenciju svih plaćanja lokalne uprave Tivta u periodu od početka 2017. do kraja 2020. godine Damjanovićevoj firmi “Dale Company”, odnosno njegovoj NVO.

Ukupno je njegovoj firmi i CKM-a Opština u tom perodu, kada su na mjestu predsjednika Opštine bili Snežana Matijević (DPS) i Siniša Kusovac (DPS), isplatila 53.685,58 eura.

Damjanović se u javnosti predstavlja kao “veliki crnogorski patriota”, čija CKM priređuje brojne manje ili više kičaste manifestacije “širenja ljubavi i poštovanja prema Crnoj Gori i njenim državnim simbolima”. On je često javno iskazivao podršku DPS-u i ostalim “državotvornim strankama”.

Damjanović u javnim nastupima stalno žestoko i ponekad uvredljivo napada čelnike nekadašnje opozicije, a sada vladajuće većine u Crnoj Gori, pa je tako nedavno napravio pogrebni krst za aktuelnu Vladu sa natpisom da je ona egzistirala od 2020. do 2021. godine.

Nakon što je SDP zvanično predao inicijativu za izglasavanje nepovjerenja kabinetu premijera Zdravka Krivokapića, ali od čega je opozicija naprasno odustala u ponedjeljak, Damjanović je na sajtu CKM-a napisao da je “došlo vrijeme da se smijeni nesposobna izdajnička Vlada Zdravka Krivokapića i njegovih 11. apostola “eksperata” koji su sve osim eksperti” i poručio da bi svakom poslaniku koji u parlamentu glasa protiv Vlade, trebalo dati najveće državno priznanje - Trinaestojulsku nagradu.

Damjanović je, sudeći prema podacima do kojih su došle “Vijesti” posebno dobro i za sebe unosno, sarađivao sa vrhom DPS-a u Tivtu, tokom trajanja posljednjeg mandata te stranke u lokalnoj vlasti. Tako je Direkcija za investicije Opštine Tivat, prema podacima iz Izvještaja o sprovedenim postupcima i zaključenim ugovorima kao i fakturama u okviru postupaka javnih nabavki za period 2017-2020. godine sa Damjanovićevom firmom “Dale company” d.o.o. sklopila dva ugovora: 2017. godine - nabavka putem neposrednog sporazuma dnevnika i rokovnika u vrijednosti od 4.130 eura, odnosno 2019. godine, nabavka male vrijednosti putem fakture kojima su kupljeni privjesci i vezovi za narodnu nošnju u vrijednosti od 2.964,50 eura. U to vrijeme na čelu ove Direkcije bili su Peđa Obradović (DPS) i Marko Petričević (DPS).

Preko Sekretarijata za finansije koji je u to vrijeme vodila Rajka Jovićević (DPS), Damjanovićeva firma “Dale Company” je “na ime pruženih usluga i isporuke robe” od Opštine prihodovala u 2017. godini 14.366,76 eura, u 2018. godini 2.628,77, u 2019. godini 9.825,20 eura, te u 2020. godini 8.270,35 eura.

Iz administracije aktuelnog gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (Narod Pobjeđuje) nisu mogli da precizno odgovore na pitanje “Vijesti” za konkretno koje pružene usluge i isporučenu robu lokalnoj samoupravi su njihovi prethodnici iz bivše lokalne DPS-SD-HGi vlasti Tivta, Damjanovićevoj firmi isplatile taj novac u ove četiri godine.

Osim u komercijalnim transakcijama preko “Dale Company”, Damjanović je u protekle četiri godine iz Tivta uzimao javni novac i preko svoje NVO CKM.

”Opština Tivat je NVO Crnogorska kulturna mreža u 2017. godini, na osnovu zaključka predsjednice gđe Snežane Matijević br. 0101-553-409/3 od 05. 06. 2017. godine, sa stavke Tekuće budžetske rezerve, isplatila iznos od 1.500 eura. Pomenuta sredstva su isplaćena za organizaciju programa obilježavanja dana 3. jun - dana kada je Skupština Crne Gore usvojila Deklaraciju o nezavisnosti Crne Gore”, rečeno je “Vijestima” iz kabineta gradonačelnika Komnenovića.

Precizirali su da je tih 1.500 eura lokalna uprava CKM-u odobrila “na osnovu podnešenog zahtjeva navedene NVO br.0401-553/27/36 od 01.06.2017. godine i na osnovu pribavljenog mišljenja Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnsti br. 0401-553-27/36-1 od 01. 06. 2017. godine”.

U to vrijeme na čelu ovog Sekretarijata bila je aktuelna predsjednica OO DPS Tivta Dubravka Nikčević. Novac iz gradske kase Tivta CKM-u je tada isplaćen mimo važeće opštinske Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama koja propisuje da se sredstva iz gradskog budžeta NVO-ima mogu dati samo na osnovu javnog konkursa i konkretnih projeketa koje one kandiduju na procjenu posebnoj opštinskoj Komisiji za raspodjelu novca namijenjenog finansiranju NVO sektora.

Bonus video: