Presker: Nadam da će dinamika pregovaranja Crne Gore sa Evropskom unijom da se pokrene

Ulazak u EU, Sloveniji je, kako je rekao ambasador Slovenije u Crnoj Gori, između ostalog, donio otvaranje granica i slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala

10636 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Ambasador Slovenije Gregor Presker kazao je da je Crna Gora bila na dobrom putu u pregovorima sa Evropskom unijom i da se nada da će dinamika pregovaranja "da se pokrene".

On je tokom debate, čija je tema završetak predsjedavanja Slovenije Savjetom EU, istakao da je politika proširenja visoko na agendi EU i da treba iskoristiti taj momenat.

Presker je rekao da su tokom predsjedavanja dali značaj politici proširenja, migracijskoj krizi, vladavini prava...

Govoreći o prednostima koje Slovenija ima nakon ulaska u EU, rekao je da je u toj zemlji stopa nezaposlenosti nešto viša od četiri, što je ispod prirodne stope.

Ulazak u EU, Sloveniji je, kako je rekao, između ostalog, donio otvaranje granica i slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Istakao je da je prosječna plata u Sloveniji 1.200 eura neto.

Debatu "Slovenija: Završetak predsjedavanja Savjetom EU" organizuje Crnogorska panevropska unija (CPEU), u saradnji sa ambasadom Slovenije.

Debati prisustvovuju ambasadori drugih zemalja, članovi Crnogorske panevropske unije i drugi gosti.

Odgovarajuci na pitanje direktorice Panevroprke unije Gordane Đurović o mogućem datumu ulaska Crne Gore u EU, Presker je rekao da ne bi trebalo trgovati datumima.

Gregor Presker, Gordana Đurović
foto: Savo Prelević

Istakao je da bi Crna Gora mogla biti prva naredna članica ako sprovede neophodne promjene.

"Privreda treba da vuče sve promjene...Ako svako ima posao .. da razmišlja kako će trošiti novac na putovanja i zabavu a ne da brine kako će kupiti djeci odjeću".

Presker je kazao da se "suočavamo sa velikim izazovom stabilnosti u regionu", što je posljedica političkih prilika u svakoj od zemalja u regiji.

Istakao je da sve podignute tenzije treba spustiti, da Zapadni Balkan pokaže da je stabilan i da treba raditi sve da se ne ponove devedesete.

Bonus video: