Đukanović: Alijansa žena da doprinese političkom i ekonomskom osnaživanju žena

"Ta organizacija treba da doprinese političkom i ekonomskom osnaživanju žena i njihovoj punoj inkluziji u ono što su društveni, a prije svega politički procesi u Crnoj Gori", naveo je Đukanović

4209 pregleda 4 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Alijansa žena Demokratske partije socijalista (DPS) treba da doprinese političkom i ekonomskom osnaživanju žena, kazao je lider te stranke Milo Đukanović.

On je to naveo na izbornoj konferenciji Alijanse žena DPS-a u Podgorici, sa koje je započet proces reformisanja i modernizacije tog partijskog organa na lokalnim nivoima.

Iz DPS-a je saopšteno da je na konferenciji izabran novi sastav Opštinskog odbora Alijanse, koji broji 156 članica.

Đukanović je rekao da je sve što se dogodilo od održavanja Kongresa Alijanse žena DPS-a dalo potvrdu važnosti očuvanja te organizacije.

"Ta organizacija treba da doprinese političkom i ekonomskom osnaživanju žena i njihovoj punoj inkluziji u ono što su društveni, a prije svega politički procesi u Crnoj Gori", naveo je Đukanović.

On je ocijenio da savladavanje svih izazova multinacionalnog i multivjerskog društva traži ljude sa posebnom senzibilnošću.

foto: DPS

Kako je kazao Đukanović, žene su te koje imaju tu vrstu senzibilnosti i značajno mogu da doprinesu da se pravilno racionalizuju određeni problemi

„Zato je nasušno potrebno da žene budu maksimalno uključene u naš partijski život, a kroz našu ulogu i u državno-politički život Crne Gore“, istakao je Đukanović.

Predsjednica Alijanse žena DPS, Drita Llolla, kazala je da će DPS promišljanjem i djelovanjem na evropskom putu, kroz organizaciju na čijem je čelu, pružiti ključnu priliku da se u crnogorskom društvu najprije promovišu principi jednakosti i ravnopravnosti.

Llolla je istakla da je upravo Podgorica antiteza onome što nudi trenutna vlast

„Podgorica nam je veoma važna jer obogaćuje Crnu Goru, politikom i ekonomijom, znanjem i kulturom. Ona u prostornom smislu može da integriše urbano, suburbano i ruralno“, rekla je Llolla.

foto: DPS

Navodi se da je dosadašnja (aktuelna) predsjednica nekadašnje Ženske alijanse DPS-a (ŽAD) Žana Filipović podsjetila na brojne aktivnosti iz dosadašnjeg rada te organizacije.

„Intenzivno smo radile na podsticanju osnaženja žena i rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori. Cijela platforma ŽAD-a Podgorice bila je posvećena socijalnom uključivanju žena i njihovoj političkoj participaciji, ekonomskom osnaživanju, edukaciji, brojnim humanitarnim i donatorskim aktivnostima“, rekla je Filipović.

Predsjednik podgoričkog odbora DPS-a, Časlav Vešović, istakao je da je siguran u to da izborna konferencija potvrđuje da DPS u Alijansi žena ima raskošan potencijal i da će ta partija raditi na tome da bude pristupačnija i privlačnija svim ženama Podgorice, ali i Crne Gore.

"Vjekovima je žena u Crnoj Gori stub porodice, tretirana kao besprekorna majka, savršena sestra, supruga, kćerka , prijateljica, ali ja vjerujem i da je vrijeme za nove uloge", kazao je Vešović.

foto: DPS

Kako je naveo, nije dovoljno da žena bude stub porodice, već mora biti i ravnopravni stub politike i države.

"Siguran sam da će vaš entuzijazam, privrženost političkoj ideji, vaša energičnost doprinijeti da naša partija bude još bolja i jača", rekao je Vešović.

Hadidža Gjoni iz Demokratske unije Albanaca kazala je da je kroz saradnju žena iz različitih političkih subjekata obezbijeđen bolji položaj žena u politici, koji će udruženim snagama nastaviti da se unapređuje.

"Njegujte prijateljstva, podržavajte jedna drugu neovisno od nacionalne, vjerske i druge pripadnosti", poručila je Gjoni.

Bonus video: