Kraj koalicije ili nova predstava za javnost

Predsjednik SO Milan Đukić, čija Grupa birača sa DPS i SD čini vlast u Kolašinu, tvrdi da koalicioni dogovor više ne postoji, pa ni tim ni obaveze koje iz njega proističu

11448 pregleda 3 komentar(a)
Čelnici kolašinske vladajuće koalicije tokom potpisivanja dogovora, Foto: Dragana Šćepanovič
Čelnici kolašinske vladajuće koalicije tokom potpisivanja dogovora, Foto: Dragana Šćepanovič

Koalicioni dogovor političkih subjekata, koji čini kolašinske vlasti, više ne postoji, a time ni obaveze koje proističu iz njega.

To je juče u ratu saopštenjima sa sekretarkom za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljanom Rakočević, kazao predsjednik SO Milan Đukić.

Lokalnu vlast u Kolašinu čine Đukićeva Grupa birača (GB), Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD).

”Što se mene tiče, ovo je kraj koalicione vlasti u Kolašinu. Što se tiče ostalih iz GB, ako će ovakvo ponašanje DPS da podrže, samo naprijed, ja im neću biti prepreka”, rekao je Đukić “Vijestima”.

Njegova izjava finale je višemjesečnih nesuglasica u vladajućoj koaliciji. Međutim, koliko su god do sada bile krupne međusobne optužbe, lokalna vlast se održala i sve važne odluke na sjednicama SO su usvajane. Najnoviji sukob koalicionih partnera izazvao je predlog Programa uređenja prostora, koji je, kako Đukić tvrdi, podređen privilegovanim i izbranim investitorima, a ne građanima.

”Ignorisanje obaveza i dogovora, prioriteta i interesa građana zbog kojih obavljamo funkcije dostigli su vrhunac u postupcima rukovodilaca iz DPS-a oko posljednjih odluka za SO Kolašin. Njihovim postupanjem, koje u kontinuitetu traje još od ljeta 2020, koalicioni sporazum više ne postoji, a time ni obaveze koje proističu iz njega. Zaključci i obaveze sa dva posljednja sastanka koalicije, iz aprila i juna ove godine, kojima se DPS obavezao da će unaprijediti funkcionisanje i saradnju, takođe nijesu ispoštovani. Zbog takvog odnosa i višemjesečnog izbjegavanja dogovora i saradnje, očigledno je da ćemo morati svako svojim političkim putem”, poručio je predsjednik SO Rakočević i dosadašnjim koalicionim partnerima.

Iz kolašinskog DPS-a juče nije bilo komentara na izjavu prvog čovjeka GB.

Đukić je još početkom juna saopštio je da je “dovedena u pitanje koalicija i lokalna vlast”.

On je tada “otkrio” da su ga “sekretarka i predsjednik Opštine, novcem građana, blatili u partijskim novinama”. Takođe i da je novac građana, pred posljednje parlamentarne izbore, trošen za asfaltiranje partijski prioritetnih dionica lokalnih puteva. Sekratarka Rakočević je, pak tvrdila da je predsjednik SO pokušao da je natjera da prekrši zakon. Imao je zamjerke i na način na koji je formiran Lokalni javni emiter RTV Kolašin.

Opstanak vladajuće koalicije Đukić je, prije nekoliko mjeseci, uslovio zamjenom “trulih dasaka u izvršnoj vlasti”. Međutim, do sada u izvršnoj vlasti nije bilo izmjena, a činilo se da su koalicioni partneri, u međuvremenu, uspjeli da se izmire. U DPS-u su tada koalicione odnose opisivali kao “složene, ali stabilne”. Tvrdili su i da je “sasvim prirodno da unutar koalicija postoje različiti pristupi i gledišta na teme i probleme”.

Iz kabineta predsjednika Opštine Milosava Bulatovića minulog ljeta kazali su da je “koaliciona energija, energija dogovaranja, usaglašavanja, prihvatanja koalicionih argumenata”. Takođe, saopštili su i da su uvjereni da će koalicija opstati.

Stabilnost koalicione vlasti potvrđuje se prilikom donošenja važnih odluka, ocijenili su iz Bulatovićevog kabineta. Podsjećaju da se to potvrdilo prilikom usvajanja budžeta, ali i većine programskih odluka.

Iako su na sjednicama SO padale teške riječi, odbornici vladajuće koalicije, čak i oni koji su je napustili minulih mjeseci, lako su dizali ruke za važnije odluke. Ono što je ličilo na ozbiljne nesuglasice koje ugrožavaju lokalnu vlast, često su bile samo zanimljive “predstave” za javnost. Ozbiljne međusobne optužbe na relaciji Đukić - predstavnici izvršne vlasti, naravno, nijesu procesuirane, iako je bar polovina zahtijevala interesovanje tužilaštva.

Vladajuća koalicija, tokom minule tri godine, ostala je bez tri odbornika. Koaliciju su prošle godine napustili Momčilo Vukčević (DPS), Jelena Bulatović (SD), a njen nekadašnji partijski kolega Slobodan Vlahović tvrdi da je “već odavno samostalni odbornik”. Na lokalnim izborima 2018. godine, DPS, GB i SD osvojili su 18, a Demokrate, DF, SDP i SNP 13 mandata.

Bonus video: