Integracija država Zapadnog Balkana u interesu spoljne politike EU

Ministar vanjskih poslova je iskazao zahvalnost podršci koju Italija, kao jedan od utemeljivača EU, saveznica i bliski susjed, nedvosmisleno pruža našim naporima da postanemo punopravna članica Evropske unije

1341 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Ne smijemo zaboraviti da je Italija i naš značajni ekonomski partner, te da saradnju u tom dijelu, oslanjajući se na započete kapitalne projekte od regionalnog značaja, treba njegovati i produbljivati, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović tokom radne posjete toj zemlji.

Radulović se sastao sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove u Senatu, Vitom Rosarijom Petroćelijem i predsjednikom Odbora za vanjske poslove u Donjem domu italijanskog Parlamenta, Pjerom Fasinom.

Iskazao je zahvalnost podršci koju Italija, kao jedan od utemeljivača EU, saveznica i bliski susjed, nedvosmisleno pruža našim naporima da postanemo punopravna članica Evropske unije, kako u političkom smislu tako i na tehničkom nivou, obezbjeđujući značajnu ekspertizu, naročito u dijelu vladavine prava.

"U tom kontekstu, Radulović je ponovio našu čvrstu opredijeljenost da, uz podršku EU partnera, ispunimo kriterijume i pređemo u novu etapu pristupnih pregovora", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Šef crnogorske diplomatije istakao je važnost prisustva NATO i EU u regionu za dugoročnu stabilnost i dalje uspješno sprovođenje reformskih procesa.

Ukazavši na odlične odnose dvije zemlje, temeljene na tradiciji i istorijskim vezama, on je istakao da postoji dinamična saradnja u brojnim oblastima, kao što su nauka, kultura prosvjeta i privreda.

Sagovornici u Parlamentu potvrdili su odlične bilateralne odnose između dvije države i istakli neupitnu podršku integracijskim procesima u našoj zemlji i regionu. Ukazali su posvećenost dinamiziranju interparlamentarne saradnje, kako u multilateralnim formatima, tako i bilateralno, između ostalog i kroz inteziviranje aktivnosti kroz nedavno uspostavljenu Grupu prijateljstva.

Takođe, konstatovano je da je proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u interesu spoljne politike Brisela. Istakli su da je napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu evidentan, te da ostvarenim rezultatima u oblastima od ključne važnosti potvrđuje da zaslužuje da postane prva naredna članica EU.

Bonus video: