Bečić: Crna Gora ima najbolje pretpostavke da bude naredna članica EU

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić je danas razgovarao sa ambasadorima Belgije i Holandije u Crnoj Gori, Koenradom Adamom i Jostom Reintjesom.

4523 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Crna Gora ima ubjedljivo najbolje pretpostavke da bude naredna članica Evropske unije (EU), što potvrđuju i konkretni isporučeni rezultati, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić je danas razgovarao sa ambasadorima Belgije i Holandije u Crnoj Gori, Koenradom Adamom i Jostom Reintjesom. On je kazao da Crna Gora, Belgija i Holandija, imaju tradicionalno dobre, prijateljske i partnerske odnose.

Bečić je naveo da su bilateralni odnosi Crne Gore sa te dvije države i danas na odličnom nivou.

On je istakao da Crna Gora cijeni kontinuirana zalaganja i podršku koju u ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva, najprije evroatlanskim i evropskim integracijama, daju Belgija i Holandija.

Kako je rekao, vjeruje da će takvim trendovima u međudržavnim odnosima, dodatan pečat i doprinos dati bogato diplomatsko iskustvo ambasadora.

Bečić je kazao da je zadovoljan i povodom ostvarene saradnje sa predsjednicama Senata Belgije, Stefani Dos i Predstavničkog doma te države Tilije, čije posjete, kako je istakao, u skadu sa dogovrenim, očekuje u skorijem periodu.

„Bečić je podsjetio i na nedavnu realizaciju projekta Skupština građana, koji je, kao inovativni instrument za učešće građana u procesu odlučivanja i kreiranja politika, po prvi put, na predlog i u saradnji sa Evropskim parlamentom održan u crnogorskom parlamentu, parlamentu zemlje koja nije članica EU“, kaže se u saopštenju.

Bečić je kazao da je Skupština tom prilikom neposredno uključila građane u svoj rad, ugostivši poslanike Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika, Tajsa Rojtena i Danijela Frojnda.

„Poslanici 27. saziva Skupštine formirali su Grupu prijateljstva sa parlamentima vaših zemalja, i mi smo spremni da dalje unapređujemo saradnju na nivou parlamenta”, kazao je Bečić.

Navodi se da je Bečić upoznao ambasadore sa političkim dešavanjima koja su obilježila posljednjih 15 mjeseci i istorijskom smjenom vlasti u Crnoj Gori.

On je naveo da su upravo izborni proces i smjena vlasti koja je protekla mirno i demokratski, potvrda da je Crna Gora savladala lekcije u demokratskom sazrijevanju.

Bečić je istakao da je nova većina snažno posvećena evropskim, evroatlanskim integracijama, te regionalnoj saradnji, što su i neupitne okosnice spoljnopolitičkog opredjeljenja naše zemlje.

„Crna Gora ima ubjedljivo najbolje pretpostavke da bude prva naredna članica EU, što potvrdjuju i konkretni, isporučeni rezultati. Takva odluka bila bi značajna i za Crnu Goru i za Zapadni Balkan i za EU, i bila bi protvrda da proces proširenja živi u praksi”, kazao je Bečić.

On je istakao da je vidljivi napredak crnogorske Skupštine u transparentnosti, otvorenosti i javnosti rada kao i jačanja i unapređenja nadzorne uloge parlamenta do kraja prepoznat i priznat u međunarodnoj i domaćoj javnosti.

Bečić je rekao da su osavremenjavanje i modernizacija pralamenta, obuhvatili brojne sfere parlamentarnog života i funkcionisanja, pa je tako privedena kraju digitalizacija zakonodavnog procesa.

On je podsjetio da je uveden Parlamentarni kanal, obezbijeđen direktnan prenos svih skupštinskih radnih tijela, komisija, institucionalizovane predstavke, redizajnirana skupštinska internet prezentacija, uveden projekat e-peticija, poboljšani uslovi za rad poslanika, kao i uslovi za medijsko praćenja parlamentarnog života.

Kako je rekao, značajan napredak napravljen je u dijelu kreiranja rješenja koja se tiču unapređenja u sferi rodne ravnopravnosti, poboljšanja položaja osoba sa invaliditetem i prava koje ostavaruju pripadnici manjinskih naroda.

Bečić je ocijenio da su izmjenama Poslovnika jačani kontrolni i nadzorni mehanizmi Skupštine, kroz uvođenje novih kontrolnih instituta, a omogućena je i veća prohodnost opozicionih akata.

Adam je ocijenio da je posjeta potvrda dobrih odnosa dvije države.

On je rekao da kao predstavnici Evropskog parlamenta posebnu pažnju poklanjaju parlamentarnom radu, budući da je, kako je dodao, parlament važan dio društva i kičma demokratije svakog društva.

„Cijenimo napredak koji je postignut u prethodnih godinu i po i to najprije sve ono što je realizovano i postignuto u vašoj instituciji - Skupštini Crne Gore”, poručio je Adam.

Adam je dodao da ga dodatno raduje saznanje da je Crna Gora uspjela da, uprkos epidemiološkoj krizi, očuva ekonomsku stabilnost.

On je, kako se navodi, kazao da je saglasan sa ocjenom da je Crna Gora najnaprednija zemlja kandidat.

Adam je ocijenio da je važno upravo u ovom trenutku napraviti još kokretniji pomak.

On je ocijenio da je neophodno uspostaviti potreban politički dijalog koji bi omogućio da u Skupštini budu donijete potrebne važne odluke.

Iz Skupštine su kazali da je Adam pozdravio izbor poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića za potpredsjednika Skupštine.

„Reintjes je poseban interes pokazao za pronalaženje rješenja koje bi moglo da posluži kao most za prevazilaženje političkih razlika, te sugerisao da postoji raspoloženje da se u tome pomogne“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: