Stanković: Državno tužilaštvo se ne bavi ni vlašću ni opozicijom, već kriminalcima

"Takve situacije ne treba da opterećuju. Naprotiv, treba da samo pokažu i dokažu da državni tužioci nisu podložni bilo kakvim uticajima, bez obzira što im se takve stvari žele pripisati”
183 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2017. 10:12h

Vrhivni državni tužilac Ivica Stanković poručio je da se državno tužilaštvo ne bavi ni vlasću ni opozicijom, već isključivo učiniocima krivičnih djela.

“Godina za nama bila je ispunjena dešavanjima u kojima je državno Tužilastvo često bilo u centru pažnje. Kažem bilo, mada bi možda bilo bolje da kazem- često jeste u centru pažnje. Takve situacije ne treba da opterećuju. Naprotiv, treba da samo pokažu i dokažu da državni tužioci nisu podložni bilo kakvim uticajima, bez obzira što im se takve stvari žele pripisati”, kazao je Stanković otvarajući Dane državnih tužilaca Crne Gore.

Stanković je zapitao "a ko nam i šta pripisuje?"

“Vjerujem da ste primjetili da je, kada slušate dio javnosti, tužilaštvo u jednom periodu pod uticajem vlasti, a u drugom pod uticajem opozicije. Sve u zavisnosti od toga koliko odluka koju tužilaštvo donosi u određenom trenutku odgovara onima koji je analiziraju. Zato i jedni i drugi i treći, koliko god da ih ima, treba da shvate da državno tužilaštvo se ne bavi ni vlasću ni opozicijom, već iskljucivo učiniocima krivičnih djela”, kazao je Stanković.

Prema njegovim riječima iako nerijetko imamo priliku da čujemo kako statistika služi samo da zavara, takve tvrdnje se čuju u nedostatku drugih argumenata.

“One koji govore o procentu potvrđenih optužnica, odnosno kvalitetu optužnih predloga uopšte nijesu zanemarljive, u to ćete se uvjeriti i sami kada se, putem biltena, publikacije, koja je još jedna u nizu potvrda otvorenosti državno-tužilačke organizacije”, naglasio je Stanković.

Stanković je kazao da će ostati postojani u izvršavanju ustavom i zakonom dodijeljenih nadležnosti, ne pravdajući se nikome da nijesu ova ili ona grana vlasti.

“Da nijesmo pod ovim ili onim uticajem, da smo isključivo nosioci tužilačkih ovlašćenja, ali iznad svega - tužilačke odgovornosti”, poručio je on.

Pohvaljujući na do sada postignutim rezultatima, američka ambasadorka Margaret En Uehara je naglasila da Crna Gora mora da nastavi aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da će u tome i ubuduće imati podršku SAD.

Ministar pravde Zoran Pažin je kazao da u demokratskom društvu ne smije biti nedodirljivih pojedinaca i da svako snosi svoj dio odgovornosti, pa i državni tužioci.

“Ali kritika državnog tužilaštva ne smije biti površna i paušalna, bez argumenata, na bazi dnevnih političkih očekivanja pojedinih interesnih grupa. Naprotiv, tuzilaštvo se može kritikovati samo na bazi argumenata i to onih koji proizilaze iz dobrog poznavanja uloge i mjesta državnog tužilaštva u demokratskom društvu”, kazao je Pažin.

Galerija

Bonus video: