CIVIS: Memorandum o saradnji važan korak ka afirmaciji procesa evropskih integracija, stavlja tačku na period ćutanja

Iz Saveza građana CIVIS su odbacili "razne, brzoplete i politikantske spekulacije" o tome šta je suština Memoranduma i podsjetili da se od osnivanja zalažu za građansku Crnu Goru

7585 pregleda 13 komentar(a)
Foto: CIVIS
Foto: CIVIS

Memorandum o saradnji čiji su potpisnici URA, CIVIS, SNP i manjinske stranke je važan korak ka afirmaciji procesa evropskih integracija, kao najvažnijeg segmenta spoljne politike Crne Gore koji predugo stagnira, saopštili su iz Saveza građana CIVIS.

Smatraju da je Memorandum od izuzetnog značaja i zbog činjenice da okuplja građanske strukture i manjine, podstičući na taj način evropske vrijednosti ali i multietnički i multivjerski sklad kao dio tradicije Crne Gore.

Afirmacija građanskih vrijednosti, dodaju oni, na ovaj način je korak naprijed ka demokratizaciji društva, afirmaciji Ustava i integraciji manjina u društveno – političke procese.

Iz CIVIS-a su istakli da taj akt stavlja tačku na period ćutanja i "beskrajnog tavorenja", a da otvara vrata dijalogu kao apsolutnoj neophodnosti i primarnoj vrijednosti demokratskog djelovanja.

"Bez dijaloga smo okovani nepovjerenjem, distancom i društvenom stagnacijom, koja vodi državu u opštedruštvenu regresiju i ubija nadu u progres i pomirenje. Dijalog ne znači da će ono što je decenijama skrivano, kradeno, pljačkano, uništavano i ubijano ostati neprocesuirano i nekažnjeno. Naprotiv", navodi se u njihovom saopštenju.

Oni su odbacili "razne, brzoplete i politikantske spekulacije" o tome šta je suština Memoranduma i podsjetili da se od osnivanja zalažu za građansku Crnu Goru u kojoj ima mjesta za sve njene narode i vjeroispovijesti, te da različitosti razumiju kao prednost Crne Gore "koja će kroz afirmaciju Memoranduma i saradnju njegovih potpisnika, donijeti korist svim građanima".

"Cijenimo da će Memorandum podržati svi koji su za ekonomski razvoj, demokratiju, evropski put i vladavinu prava u Crnoj Gori", saopštili su iz Saveza građana CIVIS.

Bonus video: