Šehović: Budžet je prije spisak lijepih želja nego ozbiljan dokument, Vlada i Spajić da ga povuku

"Kad pogledate rashodnu stranu budžeta, vidjećete da rastu svi troškovi, a znate koji najviše? Oni koji ne bi trebalo da rastu, koji bi trebalo da se smanjuju, a to su neproduktivni izdaci", rekao je Šehović

6668 pregleda 47 komentar(a)
Šehović, Foto: Skupština Crne Gore
Šehović, Foto: Skupština Crne Gore

Predlog budžeta za narednu godinu i više od 100 amandmana koji su za sada teški oko 400 miliona eura predstavljaju najveću moguću improvizaciju koja je u posljednje vrijeme viđena na ovim prostorima, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović.

On je pozvao Vladu i ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da povuku budžet i da neka druga vlada predloži realan i ostvariv, prenosi portal RTCG.

Šehović je u Jutarnjem programu TVCG saopštio da takvu površnost i populizam koji su pratili proces predlaganja budžeta do sada nikad nije vidio.

"Još veće čuđenje iskazujem u odnosu na hladnokrvnost i spremnost donosilaca odluka, nosilaca važnih državnih funkcija, kao što je ministar finansija, da se poigravate sa emocijama ljudi, da podgrijavate njihova nerealna očekivanja, pa i po cijenu sloma javnih finansija", rekao je Šehović misleći i na program Evropa sad.

Budžet bi se, prema njegovim riječima, prije mogao nazvati spiskom lijepih želja nego ozbiljnim dokumentom.

Šehović je objasnio da je prihodna strana budžeta sačinjena bez ikakve ozbiljne analize, umjesto koje je dobijena slikovnica.

"Kad pogledate rashodnu stranu budžeta, vidjećete da rastu svi troškovi, a znate koji najviše? Oni koji ne bi trebalo da rastu, koji bi trebalo da se smanjuju, a to su neproduktivni izdaci", rekao je Šehović.

Kapitalni budžet Šehović je nazvao populizmom neviđenih razmjera.

"Tako za 16 miliona eura, koliko je opredijeljleno za kapitalne projekte za oblast prosvjete, predviđeno je čak 45 projekata. Za osam miliona eura u zdravstvu je predviđeno 25 kapitalnih projekata, a za pet miliona eura koliko je opredijeljeno za sport, predviđeno je čak 15 kapitalnih projekata", naveo je Šehović.

On je dodao da mu se ponekad čini kako se neko namjerno poigrava sa javnim finansijama Crne Gore, te da Vlada možda namjerno sprovodeći bjesomučnu kampanju u vezi jednog plana koji je nerealan zapravo želi da zemlju gurne u slom javnih finansija, jer je svjesna da broji posljednje dane. "I na taj način oteža nekoj novoj vladi koja će vjerovatno biti brzo izabrana", kazao je Šehović.

On je, komentarišući ocjene državnog sekretara Ministarstva finansija i socijalnog staranja Branka Krvavca da neće biti potrebe za novih zaduženjima u narednoj godini, saopštio da su iz tog razloga predložili amandman kojim su onemogućili zaduženje od pola milijarde eura.

"Ako je ministar finansija zaista bio ozbiljan kad je kazao da je zaokružio finansije za narednu godinu onda pretpostavljam da će prihvatiti taj amandman i da se parlament o tome neće ni izjašnjavati", kazao je Šehović.

On se osvrnuo i na politička dešavanja u Crnoj Gori, kao što je potpisivanje Memoranduma o saradnji dijela partija vlasti i manjina.

"Crna Gora se nalazi u neviđenoj situaciji gdje parlament bojkotuje dvije trećine poslanika vlasti, a da je Vlada izgubila podršku parlamenta odavno. I da opet i parlament i vlada i dalje formalno postoje. Neophodno je da tražimo rješenja za izlazak iz ovog ćorsokaka", rekao je Šehović.

Kazao je da SD podržava svaku inicijativu koja ima za cilj što širi konsenzus oko građanske i evropske perspektive Crne Gore, pa je memorandum partija dijela vlasti i manjina korak u dobrom pravcu.

Izbori bi, prema riječima Šehovića, bili najpoštenije rješenje, ali ne bježe ni od dogovora razgovora i dogovora iza koga bi stalo najmanje 49 poslanika u parlamentu, jer je to većina koja nam garantuje da možemo da odblokiramo proces u parlamentu.

Bonus video: