DPS sprema selidbu, SDP i SD otišli

Iz Uprave za katastar i državnu imovinu naveli da je DPS, “zbog veće prostorne potrebe i specifičnost tehničke infrastrukture”, tražio produženje roka za iseljenje

55015 pregleda 48 komentar(a)
SDP i SD se iselili, DPS tražio malo vremena: Zgrada u kojoj su bile partije, Foto: Savo Prelevic
SDP i SD se iselili, DPS tražio malo vremena: Zgrada u kojoj su bile partije, Foto: Savo Prelevic

Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijaldemokrate (SD) iselili su se iz stare zgrade Vlade u nove prostorije, dok je Demokratska partija socijalista (DPS) tražila još malo vremena dok ne sredi novi poslovni prostor, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave za katastar i državnu imovinu.

Tri partije su time ispoštovale zaključke Vlade koja je na sjednici 30. avgusta odlučila da preuzme prostorije stare zgrade Vlade, odnosno da se iz njih iseli DPS, SDP i SD, koji su bez naknade godinama koristili taj prostor.

Kao nasljednik Saveza komunista, DPS je decenijama bio u zgradi u Ulici Jovana Tomaševića, a zatim su mu se pridružile i ostale dvije partije koje su, kao i ostale parlamentarne stranke, na to imale pravo po zakonu.

U informaciji Vlade, koja je objavljena na sajtu nakon sjednice 30. avgusta, navodi se da DPS koristi prostor ukupne površine 1.276 kvadrata, SDP 234 kvadrata, a SD 192 kvadrata.

Vlada je zadužila Upravu za katastar i državnu imovinu da za potrebe te tri partije zaključi ugovore o zakupu poslovnih prostora za njihov redovni rad.

U informaciji piše i da se država krajem 1993. godine obavezala da u skladu s raspoloživim mogućnostima obezbijedi strankama radni prostor u Podgorici, kao jedan od uslova za njihov rad i političko djelovanje. Time je definisano da troškove zakupnine za prostor obezbijeđen partijama snosi Vlada, obezbjeđivanjem namjenskih sredstava u budžetu.

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, definisano je da poslovne prostorije obezbjeđuje organ zadužen za poslove imovine.

Iz DPS-a su nakon Vladine odluke odgovorili da ne razmišljaju o napuštanju prostorija, te da odluku smatraju - revanšizmom prema opoziciji.

Tvrdili su da prostorije u staroj zgradi Vlade nisu uzurpirali, niti prisvojili na bilo čiju riječ, već da imaju “trajni ugovor” koji, kako su pojasnili, posjeduju i organi Vlade.

U tadašnjem saopštenju DPS-a najavljivano je da ugovor može biti raskinut jedino na sudu.

Da li će DPS pokrenuti sudski postupak, “Vijestima” nije odgovoreno.

U odgovoru Uprave za katastar i državnu imovinu navodi se da je DPS, “zbog veće prostorne potrebe i specifičnost tehničke infrastrukture”, tražio produženje roka za iseljenje.

Nove prostorije SDP-a, u koje se ta stranka uselila prije desetak dana, nalaze su u Atinskoj br. 5, a SD-a u Ulici Svetlane Kane Radević, br. 3.

Tužilaštvo sele u staru Vladu

Premijer Zdravko Krivokapić najavio je ranije da će Tužilaštvu, zbog lošeg stanja zgrade u kojoj se ta institucija nalazi, ponuditi preseljenje u staru zgradu Vlade.

On je istakao da Tužilaštvo to ne mora da prihvati, ali da misli da je stara zgrada Vlade dobro rješenje i da zadovoljava sve standarde.

Vlada se 2010. preselila iz stare zgrade u novu, koja se nalazi u Karađorđevoj ulici, u centru Podgorice.

Bonus video: