Đukanović: Zajednica Crnogoraca u Hrvatskoj najorganizovanije crnogorsko udruženje u inostranstvu

Prema riječima predsjednika Crne Gore, Zajednica je od početka imala jasne stavove o crnogorskom državnom i nacionalnom pitanju i bila jedinstvena u opredjeljenju za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru

10237 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Nacionalna zajednica Crnogoraca u Hrvatskoj je najorganizovanije i najintelektualnije crnogorsko udruženje u inostranstvu, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, danas govorio na svečanosti povodom 30. godišnjice Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Đukanović je rekao da je to veliki događaj za Zajednicu, za crnogorska udruženja koja su njeni članovi, ali isto tako i za Crnu Goru i Hrvatsku.

Đukanović Hrvatska
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

On je istakao da je Zajednica u protekle tri decenije izgradila čvrste temelje jedne moderne institucije, koja će i ubuduće biti snažan oslonac očuvanja i afirmacije crnogorskog identiteta, i saradnje Crne Gore i Hrvatske.

„Korpus hrvatskih Crnogoraca je po mnogo čemu jedinstven. Nacionalna zajednica Crnogoraca u Hrvatskoj je najorganizovanije i najintelektualnije naše udruženje u inostranstvu“, ocijenio je Đukanović.

Đukanović je kazao da su, nakon raspada zajedničke države, Crnogorci u Hrvatskoj, koji su tu došli pretežno zbog sticanja novih znanja na renomiranom Zagrebačkom sveučilištu i drugim visokoobrazovnim hrvatskim školama, odlučili da formiraju tu organizaciju.

Đukanović Hrvatska
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

„Prihvatili su Hrvatsku kao svoju državu, poštujući volju hrvatskih građana kao izraz njihove legitimne i istorijski utemeljene težnje za samostalnošću, priželjkujući da i narod kome pripadaju obnovi državnu nezavisnost“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Zajednica je od početka imala jasne stavove o crnogorskom državnom i nacionalnom pitanju i bila jedinstvena u opredjeljenju za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru.

„Povezala se sa suverenističkim partijama i društvenim antiratnim kulturnim pokretima u Crnoj Gori“, dodao je Đukanović.

On je rekao da ih je pomagala i finansijski, doprinosila izdavanju knjiga PEN Centra i Matice Crnogorske, organizovala naučne skupove o crnogorskom nacionalnom pitanju, i aktivno radila na obavještavanju evropske javnosti o prilikama u Crnoj Gori.

Đukanović je zahvalio svim pripadnicima Zajednice i svim Crnogorcima u Hrvatskoj na nesebičnoj podršci obnovi crnogorske nezavisnosti 2006. godine, kao i ostvarenju strateških evropskih i evroatlantskih ciljeva.

„Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske daje poseban doprinos afirmaciji Crne Gore i njene istorije i kulture u Hrvatskoj i snažno doprinosi jačanju ukupne saradnje između naših prijateljskih naroda i država“, naveo je Đukanović.

On je ocijenio da je djelovanje Zajednice uzor svim crnogorskim društvima u inostranstvu, ali i da od njih mogu da uče i mnogi u državi.

"Ovo je prilika da podsjetimo da je djelovanje Zajednice utemeljeno na viševjekovnoj tradiciji crnogorsko-hrvatskih veza, čemu je doprinosilo doseljavanje Crnogoraca na prostore Hrvatske od davnih vremena“, rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da posebno mjesto u jačanju crnogorskih i hrvatskih veza pripada periodu 19. vijeka.

„Crnogorski i hrvatski narod približila je ideja nacionalnog i kulturnog preporoda“, rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da su poslije potvrđivanja međunarodnog priznanja Crne Gore na Berlinskom kongresu 1878. mnogi Hrvati, i ljudi sa prostora današnje Hrvatske, značajno doprinijeli emancipaciji crnogorske države, i pomagali učvršćivanju njenog međunarodnog položaja i ugleda.

On je istakao da, kao što Nacionalna zajednica Crnogoraca u Hrvatskoj ima svoje posebno mjesto i ulogu, isto takvu poziciju u Crnoj Gori imaju Hrvatsko nacionalno vijeće i Hrvatsko građansko društvo.

„I njihova međusobna saradnja i povezanost doprinijeli su bržem ozdravljenju naših odnosa nakon tragičnih iskustava iz 90-tih, što je utrlo put i sve konstruktivnijoj dobrosusjedskoj saradnji Crne Gore i Hrvatske“, naveo je Đukanović.

Kako je rekao, slogan Hrvatske građanske inicijative na jednim od prethodnih parlamentarnih izbora „Hrvatsko srce za Crnu Goru“, pravi je simbol crnogorsko-hrvatskog prijateljstva, i jedno od najljepših i najznačajnijih priznanja za savremenu crnogorsku državu.

Đukanović je zahvalio Hrvatskoj na odnosu prema Nacionalniolnoj zajednici i Crnogorcima koji u njoj žive.

„Mi ne zaboravljamo iskreno zalaganje hrvatskog rukovodstva kod međunarodne zajednice uoči referenduma o nezavisnosti prije 15 godina, kao ni kontinuiranu pomoć i podršku Hrvatske za članstvo u NATO, i u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU)“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, entuzijazam hrvatskih prijatelja da vide Crnu Goru kao članicu EU ne izostaje ni u ovom vremenu, kada je usporen put ka Evropi

„Takva podrška i razumijevanje snažan su podstrek za proevropske snage u Crnoj Gori da zemlju još odlučnije povedemo evropskim putem“, rekao je Đukanović.

Đukanović je, u znak priznanja za ukupno djelovanje tokom protekle tri decenije odlikovao Nacionalnu zajednicu Crnogoraca Hrvatske Ordenom crnogorske zastave trećeg stepena, kakvim je ranije odlikovano i Hrvatsko građansko društvo u Crnoj Gori.

„Želim da uspješno nastavite svoju veliku misiju, na dobro vaših članova, na dobro vaše Crne Gore i vaše Hrvatske“, poručio je Đukanović.

Bonus video: