OEBS neće posmatrati izbore na lokalnom nivou

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije je kazala da je zadatak OEBS-a u Podgorici da pruži tehničku pomoć kako Državnoj izbornoj komisiji (DIK) tako i na lokalnom nivou i podsjetila na dugogodišnje partnerstvo i blisku saradnju Misije sa tim institucijama
1 komentar(a)
Mariz Davije, Slavoljub Stijepović, Foto: PG Biro
Mariz Davije, Slavoljub Stijepović, Foto: PG Biro
Ažurirano: 31.10.2017. 15:49h

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) neće posmatrati lokalne izbore u Crnoj Gori, saopštila je šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Mariz Davije u razgovoru sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stijepovićem.

Ona je kazala da je zadatak OEBS-a u Podgorici da pruži tehničku pomoć kako Državnoj izbornoj komisiji (DIK) tako i na lokalnom nivou i podsjetila na dugogodišnje partnerstvo i blisku saradnju Misije sa tim institucijama.

"Ona je istakla da Misija neće posmatrati lokalne izbore, i posebno naglasila ulogu Podgorice u tom procesu, jer u glavnom gradu ima više od dvije trećine stanovnika Crne Gore", saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada.

Navodi se da je Stijepović rekao da Glavni grad ima najveći interes da izbori budu pravi odraz slobodno izražene volje građana kako ne bi niko bio u prilici da dovede u pitanje njihov rezultat.

Upravo su zbog toga, kako je naglasio Stijepović, asistencija i preprouke OEBS-a od izuzetne važnosti za izborni proces, a samim tim I legitimnost rezultata.

On je kazao da u Glavnom gradu doživljavaju Misiju kao doprinos demokratizaciji izbornog procesa kako bi dostigli najveće standarde u toj oblasti.

“Misija OEBS-a u Crnoj Gori je angažovala dva eksperta da pruži savjetodavne usluge Državnoj izbornoj komisiji (DIK) u dijelu tehničkih priprema za predsjedničke izbore, ali Misija ne posmatra izbore", rekla je Davije.

Ona je podsjetila da je u okviru OEBS-a, institucija nadležna za posmatranje izbora Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava sa sjedištem u Varšavi - OEBS/ODIHR.

Ona je podsjetila da je ocjena ove organizacije za parlamentarne izbore održane prošle godine bila da predstavljaju slobodno izraženu volju građana.

Sagovornici su se saglasili da je rad na izbornom procesu od izuzetne važnosti za sve, jer je slobodno izražena volja građana imperativ svake demokratske države.

Bonus video: