MANS: DPS krio podatke i o izbornom računu

DPS je, kako navode iz MANS-a, dodatno potvrdio da ne žele bilo kakvu građansku kontrolu transparetnosti svojih finansija

3796 pregleda 3 komentar(a)
Foto: MANS
Foto: MANS

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštili su danas da Demokratska partija socijalista (DPS) u jučerašnjem reagovanju na istraživanje MANS-a nije demantovala "bilo koju od činjenica" koje su iz te NVO iznijeli, već da su, nasuprot tome, dodatno potvrdili da ne žele bilo kakvu građansku kontrolu transparetnosti svojih finansija, osim one koju obavljaju one državne institucije koje je, kako ocjenjuju u MANS-u, DPS godinama zarobljavao svojim političkim interesima.

Iz MANS-a smatraju da su podaci o prilivima i trošenju sredstava sa izbornog računa, koje je DPS dostavio toj NVO po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, namjerno učinjeni neupotrebljivim kako se ne bi mogla izvršiti nezavisna kontrola onoga što je ta partija zvanično prijavila kao prilive i troškove koji su plaćani sa tog računa.

"Pravo na privatnost na koje se poziva DPS, u pokušaju da opravda namjeru da sakriju apsolutno sve o svojim finansijama, ne može da se odnosi na donatore partiji tokom predizborne kampanje jer je neprikosnoveno pravo građana, pa i onih koji DPS biraju kao najbolju političku opciju, da znaju iz kakvih, čistih ili prljavih, fondova se finansira rad političke partije", saopštili su iz MANS-a.

Pravo na privatnost se, dodaju, ne može odnositi na pravna lica koja su poslovala sa DPS-om, bilo kao dobavljači ili mogući donatori, a čije podatke je ta partija, tvrde u MANS-u, namjerno sakrila.

"Konačno, pravno na privatnost se ne može odnositi na potrošnju sredstava iz budžeta, osim u izuzetnim slučajevima, a svakako ne može kada se radi o sredstvima kojima se finansira rad političkih partija".

"Ovo tim prije jer DPS ima bogatu istoriju kršenja Zakona o finansiranju političkih partija, ali i Krivičnog zakonika u dijelu koji se odnosi na povrede slobode opredjeljenja pri glasanju. Počev od afere 'Snimak' i 'Poštolog', preko 'donatora' sa Vrela Ribničkih, pa sve do slučaja 'Koverta' gdje smo imali prilike da vrlo jasno vidimo kako DPS prikuplja novac za svoj rad", dodaju iz MANS-a.

Kazali su da je predsjednik DPS-a Milo Đukanović potvrdio da se ta partija finansira iz fondova koji nisu prijavljeni nadležnim institucijama, kada je naveo da „Duško Knežević nije jedini koji je finansijski pomagao DPS, da su ta sredstva evidentirana u računovodstvu te partije, a da su ka državnim organima podnošeni izvještaji kakve su ti organi tražili“.

"Samo ova izjava je bila dovoljna da Specijalno državno tužilaštvo uđe u DPS i otvori opsežnu finansijsku istragu o svim 'poslovnim partnerima' te kompanije, kako im je poslovni odnos sa DPSom pomogao na državnim tenderima i konačno, čime je DPS plaćao takve vrste donacija", poručuju iz MANS-a.

DPS, dodaju iz te NVO, kao ultimativnu potvrdu svoje ispravnosti navodi pozitivne izvještaje Državne revizorske institucije (DRI) i Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), odnosno institucije u koje je ta partija, kako navode iz MANS-a, "besramno instalirala svoje poslušnike". "Počev od senatora DRI-a, Zorana Jelića, tvorca čuvenog 'jedan posao, četiri glasa', pa sve do Sretena Radonjića i Jelene Perović koji su ASK pretvorili u uslužni servis DPS-a", dodaju oni.

Zbog toga je, kako su kazali, važno da javnost ima nesmetan pristup svim informacijama o finansijama političkih partija. "Naročito onaj dio koji se odnosi na finansiranje izborne kampanje koja je i najosjetljivija na korupciju, trgovinu uticajem, prljave fondove i masovno kršenje izbornih prava", zaključuje se u saopštenju MANS-a.

Bonus video: