Bira se još jedan sudija

Drašković 1. januara mora u starosnu penziju, Ustavni odbor priprema oglas

9599 pregleda 2 komentar(a)
Nije bilo saglasnosti kada stiče uslov za penziju: Drašković, Foto: Savo Prelevic
Nije bilo saglasnosti kada stiče uslov za penziju: Drašković, Foto: Savo Prelevic

Skupštinski Ustavni odbor odlučiće na sjednici, koja je zakazana za 27. decembar, o raspisivanju javnog poziva za izbor još jednog sudije Ustavnog suda Crne Gore.

To mjesto će ostati upražnjeno jer sudija Ustavnog suda Dragoljub Drašković od 1. januara naredne godine mora u starosnu penziju. Iako su oko sticanja uslova za penziju Draškovića postojala različita tumačenja, Ustavni sud je na zahtjev skupštinskog nadležnog odbora dostavio podatke iz biografije ovog sudije koji pokazuju da on 1. januara puni 66 godina, saznaju “Vijesti”.

Nakon toga, predsjednica Simonida Kordić (DF) zakazala je sjednicu, potvrđeno je “Vijestima” u Skupštini.

Kordić
Kordićfoto: Savo Prelević

Pred Ustavnim odborom u toku je procedura izbora dvoje sudija, o čemu će se uskoro glasati jer su održana njihova saslušanja. U starosnu penziju otišli su ranije Mevlida Muratović i Hamdija Šarkinović, pa je raspisan oglas za izbor novih sudija.

U US je nastupila svojevrsna kriza jer je dvoje kolega odbijalo da odlučuje na sjednicima gdje je Drašković prisutan, smatrajući da bi time prekršili zakon. Oni su mišljenja da je kolegi mandat istekao 1. oktobra na osnovu odredbi Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Troje sudije Ustavnog suda izjasnilo se međutim da Draškoviću mandat ističe 1. januara, kao dana početka primjene člana Zakona o radu, prema kojoj radni odnos prestaje po sili zakona kada zaposleni napuni 66 godina.

Bonus video: