Peković: Budžet sanacioni, jer je prethodna vlast trošila nemilice

Predsjednik Opštine Marko Kovačević istakao je da je prethodni budžet bio kampanjski i populistički, da ni sa ovim ne treba biti zadovoljan, kao i da je svaka kritika impuls za bolji rad jedne vlasti, a da je na njima da ne ponove greške prethodnika

2584 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Odbornici Skupštine Opštine Nikšić, glasovima vladajućih koalicija, usvojili su budžet za 2022.godinu u iznosu od 23,7 miliona eura, što je skoro 200 hiljada više od ovogodišnjeg. Odbornici opozicije bili su uzdržani.

Sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo, Zoran Šoškić, predstavio je predlog budžeta kojim je operativni dio planiran na 19,5 miliona eura, a investicioni na nepunih 4,2 miliona. Najviše novca iz kapitalnog budžeta, 2,2 miliona, biće izdvojeno za lokalnu infrasktukturu. Pozajmice i krediti za narednu godinu nijesu planirani, dok će od Egalizacionog fonda umjesto planiranih 4,9 miliona eura, sredstva biti manja za million i po.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević istakao je da je prethodni budžet bio kampanjski i populistički, da ni sa ovim ne treba biti zadovoljan, kao i da je svaka kritika impuls za bolji rad jedne vlasti, a da je na njima da ne ponove greške prethodnika.

"Mi smo uspjeli da radimo u okvirima u kojima nije lako funkcionisati. Vidimo da ćemo dobiti manje novca iz Egalizacionog fonda, ali će biti potpisan sporazum sa Beogradom, koji će imati vrijednost od dva miliona. Razgovaramo sa investitorima, 'čupamo' ih za rukav, riješavamo problem deponije Mislov do, dogovorena je izgradnja Reciklažnog centra i trudićemo se da radimo najbolje što možemo", kazao je Kovačević i dodao da što se tiče funkcionisanja lokalne uprave mogu svima služiti kao pozitivan primjer, jer su uspjeli da po strani ostave političke razlike i da zajedno djeluju za dobro građana.

Boris Muratović, iz kluba odbornika Evropski tim za Nikšić, kazao je da je nova vlast „prepisala“ 90 odsto budžeta od prethodne vlasti, i da je to ono što je dobro u budžetu, dok tih deset odsto mora kritikovati.

Marko Kovačević
foto: Svetlana Mandić

"Za sport je izdvojeno 40.000 manje sredstava za sport, dok je manje sredstava opredijeljeno za organizovanje kulturnih događaja. Jedino gdje smo 'nadmašeni' su transferi institucijama kulture i to u dijelu planiranja zarada i to za 110 hiljada eura više, vjerovatno za zapošljavanje novih kadrova, kako bi rekli, po dubini. Imamo i stavku ugovori o djelu, koja ranije nije postojala, a sada će za nju biti izdvojeno 155 hiljada eura, iako smo govorili da u opštini praktično nema gdje da se sjedne, da smo zaposlili svoje kadrove, a sada ima mjesta i za nova zapošljenja“, kazao je Muratović.

Novina je, kako je istakao, i uvođenje naknada članovima savjeta javnih ustanova, povećana je i stavka službenih putovanja, i to pet puta za ona u zemlji, dok su sredstva za ona van zemlje dvostruko veća.

„Izdvajanja za mlade su ozbiljan faul sadašnje lokalne vlasti. Umanjena su za 450 hiljada eura, iako govorimo o Nikšiću kao gradu iz kojeg se iseljavaju ljudi“, kazao je Muratović i dodao da su manja izdvajanja za ugostitelje, pa očekuje da protestuju ispred zgrade Opštine, kao što su to radili za vrijeme prethodne vlasti.

Smanjena su i izdvajanja za NVO sektor, pa i od njih očekuje da „sa elanom“ kritikuje ovu vlast.

Zoran Šoškić je kazao da je „prepisana“ prihodovana strana.

„Vi ste se na svaki način trudili da potrošite 3,2 miliona eura za rekordno kratko vrijeme. Nećemo žaliti za onim što je bilo, ali mnoge vam se stvari ne bi svidjele kada biste vidjeli zastarjela potraživanja. Rashodna strana budžeta je takva da smo limitirani, a zavisimo od ekstremne štednje, da bi Opština mogla da funkcioniše. Radili ste još 2012. populistički, a jedino što neće s naše strane biti nastavljeno je projekat strambenog zbrinjavanja mladih. Kada su u pitanju ugovori o djelu, svi oni koje ste vi primili, rade i danas. One ljude koji ste primili u decembru i januaru, najponosniji sam što sam potpisao da šestoro mladih ljudi može da radi. Što se iče socijalnih davanja, to su potrebe, to je prepisano, ali vi ste potrošili 65 hiljada eura, i davali ljudima sredstva do 300 eura. Raspisaćemo javni poziv o Regionalnom programu lokalne demokratije, tako da NVO sektor neće biti uskraćen po tom osnovu. Budžet ne može biti razvojni, ali svaki budžet od 2013. bio je ovakav ili gori", istakao je Šoškić.

Rajko Perović, iz Evropskog tim za Nikšić, „zahvalio“ se Vladi Crne Gore na tretmanu i što je Nikšić stavila na treće mjesto odozdo po sredstvima iz Egalizacionog fonda.

„Cunami plan gospodina Spajića prođe , Bijelo Polje i Nikšić biće na najvećem gubitku“, kazao je Perović i dodao da je Šoškić napravio domaćinski budžet, s obzirom na to čime se raspolaže.

Iako su, kako je kazao njegov partijski kolega Marko Burić, svjesni da je budžet mjera mogućeg, nijesu saglasni sa određenim stvarima, pa će njihov klub odbornika biti uzdržan.

Ksenija Milović iz odborničkog kluba „Mir je naša nacija“ kazala je da je prezentovan plan za razvoj Nikšića, a da nije u pitanju predizborna kampanja i da treba ppohvaliti izdvajanja za vantjelesnu oplodnju o trošku Opštine.

„Prošlo je malo vremena da bi se Nikšić prepoznao kao podloga za dobre investicije", kazala je Milović.

Odbornik Janko Milatović, iz kluba „Za budućnost Nikšića“ istakao je da ništa precizno ne određuje stanje grada kao što je to budžet.

"Pohvalio bih sekretara Šoškića, jer mu nije lako. Nikšić je najveći gubitnik tranzicije i došao je u situaciju da koristi sredstva iz Egalizacionog fonda ", kazao je Milatović.

Prema riječima Anđele Peković, odbornice Demokrata, budžet nije razvojni, već sanacioni, jer je prethodna vlast trošila sredstva nemilice.

„Mi ne možemo nadmašiti kolege iz DPS, jer radimo u korist građana, a ne u ličnom interesu. Vjerujem da je budžet realan, a stanje će se popraviti kreiranjem pogodne klime za investicije. Svaka stavka budžeta pravljena je u korist građana, pa će naš klub odbornika podržati budžet", kazala je Peković.

Prema riječima Arsenija Lalatovića, iz kluba Za budućnost Nikšića, riječ je o domaćinskom budžetu koji je koncipiran prema datim okolnostima i on vjeruje u povoljniji poslovni ambijent, nova radna mjesta i nove vrijednosti.

„Lokalna administracija je skup i glomazan aparat, pa treba ići na njenu sistematizaciju i profesionalizaciju, kada su u pitanju viškovi radne snage. Vjerujem da će doći i do progresije, koja će dovesti do povećanja subvencija,a da će naredni budžeti biti još bolji", kazao je Lalatović.

Aleksa Kankaraš, iz kluba SNP – UCG, istakao je da će nova vlast Nikšiću vratiti sjaj kakav zaslužuje i da je pronađen zajednički jezik u korist građana.

Nezavisna odbornica Tanja Knežević Perišić smatra da su se u budžetu morale naći stavke namijenjene djeci, poput plaćanja prevoza srednjoškolcima i saniranje školskih fiskulturnih sala, zatim veći iznos za dobar i siguran put ka Vučju, kao i da bi, iako je svjesna da budžet nije spisak želja, bilo dobro naći sredstva da mali stadion, kultno mjesta grada, bude ponovo u vlasništvu Opštine.

Na sjednici SO pored budžeta, bile su još 23 tačke, poput predloga programa uređenja prostora za narednu godinu, rješavanje stambenog pitanja atletičarke Slađane Pejović, povećanje dodatka na zarade zaposlenih u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, predlog Odluke o davanju na korišćenje poslovnih prostora u objektu Doma revolucije lokalnom javnom emiteru RTV Nikšić i Ministarstvu nauke, predstavljeni su programi rada lokalnih javnih preduzeća i ustanova.

Bonus video: