Bečić i Šentop potpisali Memorandum o međuparlamentarnoj saradnji

Navodeći da je izuzetno počastvovan potpisivanjem sporazuma o bližoj, intenzivnijoj i tješnjoj saradnji dva parlamenta, Bečić je ocijenio da je ovakav dogovor o saradnji ,,još jedan veliki kamen u temelje snažnih odnosa dvije države“.

2716 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske, Mustafa Šentop, potpisali su danas Memorandum o međuparlamentarnoj saradnji.

Navodeći da je izuzetno počastvovan potpisivanjem sporazuma o bližoj, intenzivnijoj i tješnjoj saradnji dva parlamenta, Bečić je ocijenio da je ovakav dogovor o saradnji ,,još jedan veliki kamen u temelje snažnih odnosa dvije države“.

„Memorandum je i jaka formalna pretpostavka za još bližu i dinamičniju saradnju naših grupa prijateljstava, naših odbora i komisija, kao i svih naših poslanika. Tako da sam siguran da će se nastaviti dalje unapređenje parlamentarne saradnje“, poručio je Bečić.

Memorandum čiji su potpisnici predstavnici parlamenata dvije zemlje, kako je naglasio predsjednik Šentop je korak dalje, koji će dodatno obogatiti već uspostavljeno dinamično međuparlamentarno partnerstvo.

„Ovim Memorandumom smo utvrdili postojeću saradnju i konkretizovali je kroz određene oblasti. Očekujemo da ćemo u narednom periodu realizovati aktivnosti koje će uključiti razmjenu iskustava među zaposlenima, parlamentarcima i upravama parlamenata“, kazao je Šentop.

U tekstu Memoranduma se navodi da će potpisnice, prepoznajući važnost uloge parlamenata u promovisanju razvoja višeslojne saradnje između Republike Turske i Crne Gore na političkom, ekonomskom, društvenom, naučnom i kulturnom polju; promovisati jačanje redovnih kontakata između stalnih odbora, skupštinskih grupa prijateljstava i organizacionih jedinica učesnica, kao i organizovati uzajamne posjete parlamentarnih delegacija i zaposlenih u organizacionim jedinicama, u cilju sticanja iskustava po pitanju izrade i donošenja zakonskih akata i iskustava u parlamentarnoj djelatnosti.

Takođe, tekstom se precizira da će potpisnice organizovati konsultacije o uzajamno korisnim međunarodnim pitanjima, podržavati jedna drugu u okviru međunarodnih parlamentarnih organizacija i unapređivati dijalog i saradnju u ovoj oblasti.

Memorandumom je predviđeno i da će potpisnici razmjenjivati informacije o svojim aktivnostima, zakonodavnim aktima, časopisima i drugim publikacijama u vezi sa svojim aktivnostima, kao i da će u cilju povećanja kapaciteta organizacionih jedinica, razvijati programe obuke i projekte saradnje koji će omogućiti razmjenu iskustava i najboljih praksi. Takođe, definisano je i da je u cilju povećanja učinkovitosti interakcije, moguće predvidjeti uspostavljanje stalnog mehanizma parlamentarne saradnje.

Predsjednik Šentop boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori na poziv Bečića, a posjeta je potvrda odličnih bilateralnih odnosa dvije zemlje, te doprinos daljem jačanju partnerstva dva parlamenta.

Bonus video: