Na Cetinju otvoreno više opcija

Iako je konstitutivna sjednica Prijestonice zakazana za 4. januar, prema trenutno raspoloživim informacijama nema nagovještaja kako će izgledati buduća vlast u toj opštini

17573 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Iako je konstitutivna sjednica Prijestonice Cetinje zakazana za 4. januar, prema trenutno raspoloživim informacijama - nema nagovještaja kako će izgledati buduća vlast u toj opštini.

Na lokalnim izborima Demokratska partija socijalista (DPS) dobila je 14 odborničkih mjesta, Socijaldemokratska partija osam, Građanski pokret URA četiri, Demokrate i Stara garda Liberalnog saveza po tri, Socijaldemokrate (SD) - Liberalna partija (LP) jedan mandat.

Iako je DPS pojedinačno najjača partija za vršenje vlasti joj nedostaju tri mandata, jer lokalni parlament ima 33 odbornička mjesta. Iako se nagađalo ili priželjkivalo da se DPS pošalje u opoziciju pa da SDP formira vlast sa ostalim odbornicima, od toga po svemu sudeći vjerovatno neće biti ništa.

Nosilac liste DPS-a na Cetinju Miloš Ražnatović kazao je Vijestima da on za sada nema nikakvih novosti kada je u pitanju formiranje vlasti u Cetinju.

“U petak je zakazana konstitutivna sjednica za 4. januar 2022. Pretpostavljam da će nakon toga biti intenzivirane aktivnosti oko formiranja lokalne vlasti”, rekao je Ražnatović.

SDP, kako je ponovljeno Vijestima neformalno, ne želi sa Demokratama, što je zamjenik predsjednika te partije Borislav Banović objasnio ranije navodima da oni neće sa onima koji “negiraju Crnogorce”. Nosilac liste SDP-a i potpredsjednik partije Nikola Đurašković juče nije odgovarao na poziv i poruku Vijesti.

Spekuliše se da bi eventualnu podršku DPS-u na Cetinju mogla pružiti Stara garda Liberalnog saveza, koja javno nije ostavila dilemu da nije voljna na koaliciju sa Građanskim pokretom URA. Nosilac liste Goran Vušurović juče nije odgovarao na poziv i poruku Vijesti.

Oni su 11. decembra na svojoj Fejsbuk stranici objavili da im je SDP uputio poziv o eventualnoj postizbornoj saradnji, navodeći da prihvataju inicijativu i da će saslušati njihove zamisli.

Na konstitutivnoj sjednici novog saziva Skupštine Prijestonice, kako je ranije navaljeno, 4. januara će biti verifikovani mandati odbornika i izabran novi predsjednik cetinjskog parlamenta. Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan (DPS) saopštio je juče da je donio odluku o privremenom finansiranju budžeta do marta 2022. godine. Nakon toga između njega i Nikole Đuraškovića (SDP) otvorena je javna polemika oko odgovornosti za to što nije usvojen budžet.

Sjednica SO Cetinje bila je zakazana za 2. decembar ali je odgođena zbog nedostatka kvoruma. Đurašković je za nedonošenje budžeta okrivio DPS, na šta je Kašćelan odgovorio da je neshvatljivo ponašanje većine odbornika aktuelnog saziva da odgode usvajanje budžeta do konstituisanja nove većine u parlamentu, iako će i tada svi politički akteri biti isti.

On je konstatovao da je jasno da je riječ, kako je objasnio, o bjelodanom odsustvu elementarne odgovornosti prema građanima Cetinja i potrošačkim jedinicama, od kojih će mnoge biti dovedene u nezavidan položaj zbog ranije najavljene blokade računa.

”Zbog neusvajanja budžeta neće biti usvojen ni plan javnih nabavki, što znači potpuno zaustavljanje svih aktivnosti Prijestonice i preduzeća čiji je osnivač”.

”Ukazujemo i na to da razumijemo političku arenu kao mjesto za zadovoljenje dnevnopolitičkih potreba i za ostvarivanje određenih ciljeva, ali ističemo i da se ne možemo pomiriti sa činjenicom da se interesi grada i građana podređuju bilo čijoj političkoj potrebi ili namjeri, istakao je Kašćelan.

Đurašković je odgovorio da gradom četiri godine upravlja parlamentarna većina okupljena oko DPS-a koja je svih ovih godina donosila budžet, pa je i ovog puta jedina odgovorna za njegovo nedonošenje.

”Naime, imali ste većinu pa ste morali naći način da donesete budžet na vrijeme, a ne nakon završenih izbora sa upitnim legitimitetom to raditi “na vrat, na nos”, a onda nakon neuspjeha tražiti krivca negdje drugo. Ko vam je branio da kao većina donesete budžet?”, poručio je Đurašković.

Istakao je da je nekorektno i navođenje mogućih blokada računa i drugih problema u funkcionisanju sistema i optuživanje drugih za to. Tvrdi i da je jasno ko je odgovoran za nedonošenje budžeta i ko jedini može biti odgovoran “kada nije u stanju da obezbijedi kvorum a vrši vlast”.

Odgovarajući Đuraškoviću, iz Kašćelanovog kabineta je saopšteno da je jasno da privremeno finansiranje nije “smak svijeta”, ali je porazno što kao “društvo, politički činioci, nijesmo sposobni da nađemo najmanju mjeru kompromisa da bi svima bilo bolje”.

”Tužno je što gospodin Đurašković, koji pledira da bude lider prograđanskih snaga na Cetinju, nije pravilno razumio nijednu rečenicu iz saopštenja lokalne uprave o privremenom finansiranju. Neka nam oprosti ako smo ga trgnuli iz izborne euforije i promišljanja na koju će se stranu okrenuti upozorenjem da nije dobro po Cetinje što ide u privremeno finansiranje”, piše u reagovanju.

Đurašković je uzvratio Kašćelanu da umjesto što dijeli lekcije, “treba da izađe pred građane i izvini se zbog 38 miliona eura duga”.

Oštre riječi između dvojice zvaničnika DPS-a i SDP-a međutim ne moraju da isključuju moguću saradnju, jer u cetinjskom DPS-u postoji i “druga struja” koju navodno predvodi bivši gradonačelnik, sada generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović koja je naklonjenija saradnji sa SDP-om.

Bonus video: